7x de mooiste dorpjes in Toscane om in te stoppen tijdens een roadtrip

Toscane is een van de mooiste, of misschien wel de mooiste, regio om doorheen te crossen tijdens een roadtrip. Niet alleen ziet het landschap er continu uit alsof je door een ansichtkaart rijdt, ook zijn er nog veel plekken, met name kleine dorpjes, onontdekt. Deze dorpjes liggen vaak op grote hoogte en zijn daarom ook niet goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het is daarom trouwens wel handig om goede wandelschoenen aan te trekken of mee te nemen.

De mooiste dorpjes van Toscane

Pitigliano

Pitgliano is een van de allermooiste dorpjes van Toscane, het ligt aan de top van een heuvelrand, wat een adembenemend gezicht is. Het lijkt bijna alsof het dorp één is met de rotswand en heeft daarom ergens iets weg van de stad Matera, ook daar zijn de rots en de huizen van hetzelfde gesteente gemaakt. Prachtig dus, de hoge huizen met gekleurde luiken geven het idee van een filmset. Dat wordt alleen maar versterkt door de drogende was, kerkklokken, ijs etende kinderen en oudjes die zich in de schaduw begeven op het dorpsplein.

San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws dorpje dat je zeker niet mag overslaan op je roadtrip door Toscane. De stad staat vooral bekend om haar vele torens, die in de middeleeuwen werden gebouwd door verschillende rivaliserende families. Hoe meer torens je had, hoe beter. Tegenwoordig zijn er nog veertien over die je kunt bezichtigen, een indrukwekkend gezicht. Verwacht hier overigens geen rust, de schoonheid van San Gimignano is niet onopgemerkt gebleven.

Castiglione della Pescaia

Dit is een prachtig kustdorpje. Je kunt er evengoed rondslenteren langs de kleurrijke huisjes of lunchen aan zee. Om het dorpje heen zijn verschillende kleine stranden te vinden waar je je roadtrip eventueel kunt onderbreken met een verfrissende zwempauze. Het dorp heeft naast een dorpsplein, kleine barretjes en edicola’s ook een klein haventje en zelfs een mini-vuurtoren.

Anghiari

Dit dorpje stond in 2022 op de 15e plek van mooiste middeleeuwse dorpen van Europa volgens de CNN. De huizen lijken bijna op elkaar gestapeld en daardoor vormt het dorp zich tot een soort labyrint van smalle straatjes en steegjes vol kerken, kloosters en paleizen en classificeert moeiteloos als een slaperig bergdorpje waar langzaam leven het motto is. Mensen slenteren met hun boodschappen naar huis, er wordt hier en daar een praatje gemaakt, planten worden water gegeven, dat soort dingen. Daarnaast zijn er musea, is er een theater, een bioscoop meerdere lokale barren en veel kerkjes. Waar dit dorp vooral bekend om staat is de lange straat oftewel ‘ruga’ die de hele stad doorkruist en je een mooi beeld geeft van de hele omgeving.

Pienza

Pienza is een groot dorp of een kleine stad, het is maar hoe je het ziet. Het ligt in de Val d’Orcia, een vallei die je niet mag missen tijdens je Toscane roadtrip, en ligt vlakbij de stad Montepulciano. Pienza ligt op vijfhonderd meter hoogte en wordt omringd door een Toscaans-heuvellandschap-lapjesdeken. Het heeft een mooi dorpsplein, verschillende uitzichtpunten, indrukwekkende kerken, goede eetplekken en pecorino di Pienza komt er vandaan en is op elke straathoek te koop. Alleen maar pluspunten dus.

Colle di Val’d Elsa

Het hoger gelegen middeleeuwse gedeelte van dit dorp kun je bezoeken door het beklimmen van een oude trap. Niet alleen door het dorpje zelf is Colle di Val d’Elsa de moeite waard om te bezoeken, ook door de rivier die er vlakbij stroomt. Het Parco Fluviale dell’Elsa of Sentierelsa is een natuurpark waar de turquoise rivier de Elsa doorheen stroomt. Je kunt een sprookjesachtig pad volgen en zelfs een duik nemen in de rivier als je daar zin in hebt.

Greve in Chianti

Greve in Chianti is op zichzelf niet zo’n bijzonder dorpje, maar het ligt wel in de Chianti streek en daarom is het een plek waar je op elke hoek een wijnproeverij kunt doen en alles kunt leren over de o zo geliefde Chianti. Elk jaar word hier een oogstfeest gehouden en vanaf Chianti in Greve liggen er tientallen wijnhuizen op steenworp afstand.