Zo gaat wijnjaar 2023 eruitzien in Italië na de extreme weersomstandigheden
Als wijnliefhebber houd ik m’n hart al sinds het voorjaar vast. De wijnwereld kreeg de afgelopen jaren te maken met grote weersextremen met dit jaar misschien wel als toppunt – of dieptepunt. Nu de oogstperiode in zicht komt, komt er ook langzaam een beeld van wat voor wijnjaar 2023 wordt voor Italië. En het belooft niet heel veel goeds.
Een jaar van extremen
Overstromingen, hagelbuien, hittegolven en bosbranden zijn niet alleen funest voor inwoners en vakantiegangers. Wijnmakers kregen door een overvloed aan regen afgelopen lente te maken met schimmels en zagen hun gekoesterde fruit verwoest worden door de grootste vijand van wijnstokken: hagelstenen. Op Sicilië en Sardinië stegen de temperaturen tot bijna 50 graden Celsius dat juist weer zorgde voor waterstress voor de planten en dreigende natuurbranden. Assovini Sicilia, de associatie van Siciliaanse wijnmakers bracht deze week een verslag uit van hoe de oogst ervoor staat.
Wijnjaar 2023 in Italië
Door de combinatie van de extremen tijdens de bloei in het voorjaar en de extremen tijdens het rijpen in de zomer werd voorspeld dat er tot veertig procent minder druiven geoogst kon worden. De echte meeldauw die veroorzaakt werd door regen is onder controle, maar zonnebrand is de reden dat de oogst op Sicilië bijna gehalveerd dreigt te worden. Omdat de temperaturen nu stabiel zijn, is er wel hoop dat dat percentage nog afneemt; de kwaliteit van de druiven die het hebben overleefd gaat vooruit.
Nationale landbouwgroep Coldiretti meldt dat de totale oogst in Italië zo’n veertien procent lager zal liggen dan het jaar hiervoor. In het noorden staan de wijnstokken er ondanks hagel gelukkig een stuk beter voor dan in het zuiden. Desalniettemin zal het waarschijnlijk een van de laagste opbrengsten ooit worden in Italië, het land dat normaliter de grootste wijnproducent ter wereld is. Om af te sluiten met een positieve noot: er zal minder geproduceerd worden, maar de kwaliteit zal er niet onder lijden.