5x slapen tussen de wijngaarden in een agriturismo in Piemonte

In de Piemonte is ongeveer iedereen wijnexpert en kijk je vanuit elke agriturismo wel uit op een wijngaard. Kortom: mijn droom. Ik zocht de mooiste plekken om te overnachten terwijl er om je heen volop bedrijvigheid is op het land.

De mooiste agriturismi in Piemonte

agriturismo piemonte
© Casa di Langa

1. Casa di Langa

Een prachtig duurzaam hotel tussen de wijngaarden van Barolo, Barbaresco en het hoger gelegen gedeelte van de Langhe (dus bubbels). Casa di Langa heeft naast hotelkamers dan ook een Wine Academy in-house met proeverijen, lessen en organiseert workshops en diners met chefs in hun restaurant op niveau. Lekker luxe met zwembad, spa en loeistrak, knap interieur, dus hier geen traditioneel boerenbestaan. Al wordt er wel veel verbouwd in de tuin met broeikassen, waar je een tourtje door kunt boeken.
Casa di Langa – Località Talloria 1, Cerretto Langhe

© Cà del Re

2. Cà del Re

Op Cà del Re ben ik verliefd. De pastelkleurige kamers zijn een perfecte mix van modern met een vleugje sfeer van antiek spul. Het restaurant met Scandi-achtig designmeubilair heeft gewelfde plafonds (zwak voor), waar ook nog top wordt gekookt. Er wordt eigen wijn gemaakt, is een wijnkelder om te proeven en te kopen en een infinityzwembad met uitzicht over de wijngaarden.
Cà del Re – Via Umberto I, 14, Verduno

agriturismo piemonte
© I Tre Poggi Dimora di Charme

3. I Tre Poggi Dimora di Charme

Charmant is ’t zeker, dat gezellige torentje, die stenen muren en die golvende plafonds. Bij de agriturismo in Piemonte wordt volgens de lokale keuken met de seizoenen mee gekookt. Er is een heerlijk buitenzwembad met wijngaardzicht en in het pand zit nog een wellnesscentrum verstopt. Een beetje authenticiteit en ’n beetje luxe.
I tre poggi dimora di charme – Regione Merlini 22, Canelli

© La Favorita

4. Villa la Favorita

Een agriturismo op loopafstand van Alba met eigen wijngaarden en boomgaarden. Dat betekent heldere nebbiolo in het glas met in de ochtend grote kans op verse kersen, appels, peren, abrikozen, pruimen, dadelpruimen, vijgen, moerbeien, perziken en granaatappel – want dat groeit er allemaal. De villa zelf is een redelijk maffe bedoening en niet geschikt voor mensen die van strak houden (tenzij je heel de dag in de badkamer wil zitten), maar wél gezellig. Er zijn wijnproeverijen, kookworkshops daar in het epicentrum van de truffel, het zwarte goud dat je dan ook zomaar in je roerei kunt tegenkomen.
Villa la Favorita – Loc. Altavilla 12, Alba

agriturismo piemonte
© Relais di Tenuta Santa Caterina

5. Relais di Tenuta Santa Caterina B&B

Een beetje Provençaals aandoende B&B met een vrij klassiek interieur en waanzinnige bloementuin rondom. De historische boerderij is met respect voor z’n geschiedenis gerenoveerd: oude parketvloeren zijn opgedoken en hersteld evenals de versierde plafonds van gips. Die laatste zijn een modedingetje uit de tijd van de Piemontese barok, een dramatische stijl die je in de hoofdruimtes van verschillende boerderijen in de omgeving terugziet. In de kelder vind je vertier in het proeflokaal, dat vol staat met de wijnen van het landgoed.
Relais di Tenuta Santa Caterina B&B – Via Marconi 23, Grazzano Badoglio