Asti-wijn is anders dan alle andere

In de regio Asti, Piemonte maken ze mousserende wijn op hun eigen manier. Het bijzondere bij maken van de bubbel is dat er maar één alcoholische vergisting plaatsvindt, in tegenstelling tot bij andere methoden. En dat levert een apart wijntje op, dat anders is dan alle anderen.

De Asti-methode

Bij het maken van Asti-wijn wordt het sap van de geperste druiven niet gelijk tot wijn gemaakt. Het wordt gekoeld opgeslagen en pas verwerkt direct voor de verkoop. Zo blijven de frisse, fruitige smaken van de wijn behouden, die anders zouden vervliegen.

Door het druivensap te verwarmen komt de vergisting op gang. Dat gebeurt eerst in een tank waarbij het vrijgekomen koolzuur nog kan ontsnappen. Na een tijdje wordt de tank gesloten en daarmee het koolzuur gevangen. De vergisting wordt door koelen stopgezet als de wijn nog suikers bevat, waardoor hij laag in alcohol is. De zoete wijn wordt onder druk gefilterd, gebotteld en rechtstreeks naar de winkel gestuurd.

Moscato bianco

De druif die wordt gebruikt voor Asti-wijn is muscat blanc à petit grains, ook wel moscato bianco genoemd in Italië. De druif heeft opvallende aroma’s van… druif. Klinkt gek, maar uit de fruitmand die een kenner uit andere wijnen kan halen met z’n neus, kun je opmaken dat andere druivensoorten daar niet per se naar ruiken.

Muscat heeft in de loop der jaren allerlei vormen aangenomen, waardoor het een algemene druif is geworden met maar weinig eigenheid. De wijnen uit Asti zijn een van de weinigen die niet in aanzien verliezen, maar juist groeien. Een goed gemaakte Asti-wijn is namelijk allesbehalve saai, en is juist een complexe, aromatische wijn met naast frisse druif, citrus, appel en kruisbes ook aroma’s van perzik en bloemen.

Moscato d’Asti & Asti Spumante

Ik spreek over Asti-wijnen omdat er meer dan één soort bubbel gemaakt wordt in de Piemonte. Asti Spumante en Moscato d’Asti zullen je het bekendst klinken. Moscato d’Asti heeft een zachte bubbel en is de volste van het stel, heeft meer fruit, meer suiker en is daarom ook gelijk lager in alcohol (tot 6.5%). Een fles Spumante kan misschien indruk maken met het schuimfeest dat onder de champagnekurk zit, maar is minder zoet en hoger in alcohol (tot 9%). Asti Secco kom je minder vaak tegen. Doordat deze wijn langer is vergist, is-ie het hoogst in alcohol en het droogst. De bubbels zijn hierin een stuk minder aanwezig.

Wie, wat, waar wanneer?

Alle Asti-wijnen zijn heel toegankelijk, al moet je dus wel van een beetje zoet houden. Uiteraard is de aromatische bubbel goed gezelschap voor een toet, maar je kunt er meer mee dan je denkt. Pittige kaas of stoofgerechten kunnen ook best werken. En een koud glaasje Asti-bubbels tijdens de aperitivo in de zon is geen straf.