Zelf hazelnootpasta maken die lekkerder is dan Nutella
Laten we even eerlijk zijn, Nutella is heerlijk, maar soms voelt het eten ervan bijna alsof je een suikerwolk inademt. Te zoet, te kleverig, te veel van het goede. Maar ook nou weer niet zo vervelend dat je niet wilt eten. Daarvoor heb ik de perfecte middenweg gevonden. Waarom zou je op een luie doordeweekse avond niet eens een keer proberen om zelf hazelnootpasta te maken? Het is makkelijk, snel en ik beloof je dat het nog lekkerder is dan Nutella, echt waar.
Zelf hazelnootpasta maken
Ingrediënten
- 200 g hazelnoten (ongebrand, ongezouten)
- 2-3 eetlepels honing (of ahornsiroop)
- 1 eetlepel cacaopoeder (optioneel)
- 1/2 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- 1-2 eetlepels olie (zonnebloem- of arachideolie, voor die smeuïgheid)
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 10-12 minuten. Je weet dat ze klaar zijn als de schilletjes beginnen los te komen en ze lekker gaan geuren. Laat de hazelnoten een paar minuten afkoelen. Wrijf ze dan tussen een schone theedoek of met je handen om zoveel mogelijk van de schilletjes te verwijderen. Het hoeft niet perfect, een paar schilletjes kunnen prima blijven zitten.
2. Doe de hazelnoten in een keukenmachine of blender en begin te malen. Eerst krijg je nog stukjes, maar na een paar minuten zal het mengsel langzaam veranderen in een dikke, smeuïge pasta. Even geduld hebben, het duurt zo’n 5-10 minuten.
3. Voeg de honing (of ahornsiroop) toe voor de zoetheid. Wil je chocolade-hazelnootpasta? Gooi er dan een eetlepel cacaopoeder bij! Voeg ook het snufje zout en vanille-extract toe voor die extra smaakboost. Mix alles goed door. Als de pasta nog te dik is, voeg dan 1-2 eetlepels olie toe. Dit maakt de pasta lekker smeuïg en makkelijker te gebruiken.
4. Proef je hazelnootpasta. Te zoet? Voeg wat meer zout of cacao toe. Perfect? Dan ben je klaar. Bewaar je hazelnootpasta in een schone pot. In de koelkast blijft het 2-3 weken goed, als je het niet eerder op eet, natuurlijk.