8x verrassende ingrediënten om je lasagne een upgrade te geven

Oké, kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is op sommige dagen echt het ultieme comfortfood. Maar een lasagne zelf, stap voor stap, from scratch maken? Dat geeft onze collega’s en buongustai van Favorflav nog altijd een tikkeltje meer comfort dan de supermarktversie. Het maken van de laagjes, het pruttelen van de saus, de geur die uit de oven komt: heerlijk. Zin om je favoriete lasagnegerecht te upgraden op zeer on-Italiaanse wijze? Daar heb je vaak maar één ingrediënt voor nodig. Een verrassend ingrediënt, dat wel.

1. Koffie

Uhm, koffie? Ja, echt. Met koffie wordt wel eens vaker op ludieke manieren geëxperimenteerd. Denk maar aan de scallion latte aka de bosui-koffie uit China en – ook uit China – de koffie met varkenssmaak. Ook in lasagne doet koffie het onwijs goed. Het geeft een dieper smaakprofiel aan je gerecht. Dat doet het op subtiele wijze: je hebt dus niet het idee dat je een hap koffie met tomaat en kaas naar binnen werkt. Slechts een theelepel oploskoffie of espresso door je tomatensaus is in dit geval genoeg voor het juiste effect.

2. Citroen

Citroen is in heel veel gerechten gewoon een regelrechte held. Überhaupt is het in de keuken een lifesaver. Als je lasagnesaus wat vlak smaakt – wat vooral bij witte sauzen kan zijn – dan is het zuurtje van een citroen de glitter die het nodig heeft. Probeer te experimenteren. Alleen citroensap, alleen citroenschil of beide? Kan allemaal. Tip: lasagnesaus met groene bladgroenten, zoals spinazie, kunnen ook vaak een upgrade van citroen gebruiken. Dat brengt het bittere aspect van de groente meer in balans. When life gives you lemons, you make lasagne.

3. Kaneel

Je las het eerder al: met kaneel maak je van je lasagne een wereldgerecht. Die mix je met peper en zout en voeg je vervolgens toe aan de tomatensaus. Het idee komt van de (helaas overleden) zanger Tony Bennett, of eigenlijk zijn moeder. Tony had het over een ‘ware smaakexplosie’ en daar geven we het icoon alleen maar gelijk in. Wij gebruiken standaard kaneel in onze tomatensaus, ook in onze bolognese.

4. Truffel

Truffelpasta is heerlijk, dus waarom ook niet in lasagne? Met truffel maak je van je lasagne direct een luxe variant. Het geeft je lasagne die heerlijke, nootachtige, rijke smaak, die we van truffel zo goed kennen. Ik snap dat je niet zomaar truffel op kunt graven in je tuin – kon dat maar. Truffelolie is in dit geval een goed alternatief. Dat kun je wel gewoon makkelijk bij de speciaalzaak halen.

5. Geitenkaas

Welke kaas doe jij meestal in of op je lasagne? Ik durf te wedden dat het mozzarella of geraspte (belegen) kaas is. Waarom zou je daar niet eens wat meer in experimenteren? Probeer bijvoorbeeld eens geitenkaas, die je mixt met bijvoorbeeld ricotta. Geitenkaas heeft een uitgesproken smaak. Voeg je deze kaas toe, dan heeft je lasagne daarnaast niet heel veel grote smaakversterkers nodig. Let wel even op in de supermarkt. De prijsverschillen van geitenkazen kunnen onderling enorm verschillen.

6. Nootmuskaat

Kan je lasagne wel een zoete touch gebruiken? Behalve kaneel kun je ook eens nootmuskaat toevoegen aan je gerecht. Je hebt er slechts een snufje van nodig om veel smaak te creëren. Wat je dan proeft? Nou, dat zoetje waar je naar zocht! Plus een nootachtige toevoeging, die in een kruidige, zoute lasagne heel erg welkom is.

7. Pesto

Oké, pesto klinkt misschien niet zo spannend als koffie in je lasagne. Het smaakvolle goedje zien we namelijk wel vaker terug in pasta’s, zoals in de klassieke pasta pesto. Maar eerlijk: smeer jij wel eens een laagje pesto op je lasagnebladeren? Ik kreeg hiervan echt een ‘oh-ja’-moment. Past waanzinnig goed bij tomaten, kaas en pastabladeren (wat toch wel de standaard ingrediënten van een lasagne zijn) en voegen enorm veel smaak toe. Groene pesto, rode pesto; alles kan. Als je ‘m maar zelf maakt, want dat is gewoon een miljoen keer lekkerder dan uit een potje.

8. Vleeswaren

Nee, ik heb het nu niet over rundergehakt. Ik heb het over salami, achterham en prosciutto: over de vleeswaren die je ook op je brood doet of lekker uit het vuistje eet. Snijd een van je favoriete vleeswaren eens in dunne reepjes en bak ze mee in je saus. Het vlees geeft een hartige, zoute smaak af en zorgt voor extra structuur in je lasagne. Probeer het eens – als je een vleeseter bent uiteraard.

Bron: Favorflav