De meest irritante dingen die je kunt doen als toerist in Italië

Iedereen die niet van zeuren houdt, nu afhaken! Hier komt een pleidooi over alles wat je volgens mij niet moet doen als toerist in Italië. Dit keer geen enorme blunders of officieuze overtredingen van de wet, maar een lesje gedragsetiquette om je vervolgens voorbeeldig te dragen op welke Italiaanse bestemming dan ook. Neem een korreltje zout, ga even goed oefenen en misschien ga je deze zomer wel volledig undercover als local.

Irritante dingen om te doen als toerist

‘Grazia’ en andere verkeerde woorden roepen

Het is heel leuk en lief dat je het probeert, maar thank you is nog beter te verstaan dan grazia of graatsie. En gracias mag je bewaren voor in Spanje.

Razendsnel eten

Zak onderuit, neem de tijd en omarm het feit dat je in de watten wordt gelegd. Lang tafelen is een gewoonte in Italië, waarbij je geniet van goed eten, goed gezelschap en goede wijn. Amen.

Eten om 6 uur

Buiten dat het ontzettend ongezellig is om de enige bezette tafel in een restaurant te zijn, kun je om 6 uur niet eens fatsoenlijk avondeten in Italië, want een beetje tent heeft z’n deuren nog niet eens open. Dus bestel lekker een glas Aperol Spritz ergens op een terras rond die tijd, grote kans dat je de snacks er gratis bij krijgt. Lang leve de aperitivo.

Eten of drinken naast een toeristische trekpleister

Is de Aperol Spritz twaalf euro in plaats van maximaal zes? Wegwezen. Overschrijdt de pasta de 18 euro? Dan mag er wel iets heel bijzonders bij zitten, zoals een truffel. Een goede vuistregel is dat elk restaurant binnen een straal van 50 meter rondom een toeristische trekpleister niet de plek is waar je moet zijn voor goed eten. Als je vanaf het terras in alle rust wilt gapen naar de Duomo en daarbij de espresso van vier euro voor lief neemt, heb ik niets gezegd.

Je hotel niet uitkomen

Al slaap je in het hotel van The White Lotus, het is doodzonde om er niet op uit te trekken. Ik zeg: dagje zwembad, dagje stad. Dagje strand, dagje binnenland.

Met je afritsbroek de kerk in

Geldt ook voor teenslippers. Ook zijn kerken niet per se de beste plek voor selfies en mag het conversatievolume ook best een toontje lager dan buiten. Ge zijt tenslotte in het huis van God hè.

Midden op straat extreem langzaam lopen

Toegegeven: dit werkt overal op mijn zenuwen, want ik heb altijd haast. Maar de Italianen mogen het leven dan een tandje langzamer doen dan wij gewend zijn, ze moeten ook gewoon naar hun werk door die straat die jij als slentervoetpad gebruikt. Doe alsof je thuis bent, daar doe je dat ook niet, toch?

Naar de McDonald’s gaan

Hé, niks tegen de Mac hoor, integendeel, maar op vakantie in Italië hoeft dat écht niet.

Het menu willen aanpassen

Per favore... als je geen artisjok lust, wil je dan gewoon wat anders bestellen? Alleen veganisten die senza formaggio willen keuren we goed. En pasta pesto met pollo is voor iedereen leuker als je ‘m als party trick voor thuis houdt.

Een ‘witte wijn’ bestellen

De horror voor een ober. Als je niet weet wat je precies wilt drinken: maakt niet uit, maar doe dan lekker een Russische roulette op de wijnkaart. Of, nog beter: vraag de ober om advies over de wijnen en proef wat lokaals.