Abruzzen: de minst populaire regio die stiekem het tofst is

Afgelopen week was de meest ondergewaardeerde regio van Italië te zien bij 3 op Reis: de Abruzzen. Waarom is het meest ruige stuk van Italië een van de minst bezochte regio’s? Dit terwijl je er beren kunt spotten, kunt bakken op de rustige stranden aan de Adriatische kust en je er historische schatten uit de Romeinse tijd kunt vinden. Ik praat je bij over de regio Abruzzo en vertel je waar je moet zijn.

Dit zijn de 5 mooiste plekken van de Abruzzen

Nationaal Park van de Gran Sasso e dei Monti della Laga

De Abruzzen zijn wild en je vindt er maar liefst vier nationale parken waar Park van de Gran Sasso e dei Monti della Lage er eentje van is. Dit park is het twee na grootste natuurpark van heel Italië. Je vindt hier een van de bekendste skigebieden, Campo Imperatore, wat ook wel Klein Tibet genoemd wordt. En we weten allemaal dat Tibet bekend staat om haar ruige bergtoppen. Houd er dan ook rekening mee dat dit gebied voornamelijk rode en zwarte pistes heeft. Verder is dit park een wandelparadijs en je vindt er voor ieder wat wils, van makkelijke routes tot uitdagende bergtochten. Daarnaast kun je er raften, klimmen en mountainbiken.

Costa dei Trabocci

Abruzzo grenst ook aan de Adriatische kust en langs de Costa dei Trabocci rijden, is al een avontuur op zich. Als je van San Vito naar Fossacesia gaat, vind je een twintigtal houten hutjes die op hoge palen in de zee staan. Deze houten huisjes zijn ooit gebouwd in het jaar 1400 zodat het voor de vissers makkelijk werd om hun netten uit te gooien. Nergens anders in de wereld vind je deze typische vissershutjes, ook wel trabocchi genoemd. Helaas mag je er zelf niet op komen om te vissen, maar een aantal van deze trabocchi zijn wel getransformeerd tot chique restaurants waar je de meest verse vis kunt scoren.

Nationaal Park Abruzzo

Een ander waanzinnig stukje natuur in de Abruzzen is Nationaal Park Abruzzo. Dit is het oudste nationaal park in de Apennijnen en door Wereld Natuur Fonds wordt het ook wel de jungle van Europa genoemd. Je kunt er dan ook echte wilde dieren spotten zoals beren, lynxen, wolven en wilde zwijnen. Naar het laatste dier zijn de Abruzzen ook vernoemd. In het latijn betekent aprutium namelijk ‘land van de zwijnen’. Als je zin hebt in zo’n wild avontuur, kun je toffe tours boeken. Houd er rekening mee dat de beren eind maart of begin april uit hun winterslaap komen en dat je dan de meeste kans hebt om ze te zien.

Sulmona

In Valle Peligna vind je de historische stad Sulmona. Zo omringd door de bergtoppen heeft deze stad iets mystieks. In de lente knallen verschillende kleuren groen je tegemoet en in de winter ziet de stad er wat rauwer uit door de besneeuwde, witgrijze bergtoppen. Sulmona is ontstaan in de Romeinse tijd en heeft nog altijd het Romeinse stadsplan behouden. De stad wordt doorkruist door een bouwwerk met 21 bogen, dat vroeger een werkend aquaduct was. Indrukwekkend is ook het Complesso della Santissima Annunziata wat zo gedetailleerd is qua architectuur dat je ernaar kunt blijven kijken. En die typische Italiaanse gesuikerde amandelen? In Nederland worden deze gekleurde snoepjes bruidssuikers genoemd, en overal in Sulmona kun je deze vinden.

Pescara

Als je zin hebt om een strandvakantie te combineren met het bruisende stadsleven, dan is Pescara zeg maar het Barcelona van Italië. In deze havenstad vind je brede zandstranden met palmbomen en omdat het een grote stad is, zijn hier genoeg restaurants en discotheken. Pescara Vecchia is het oude gedeelte van de stad waar historische bouwwerken worden afgewisseld met moderne gebouwen. Maar verwar vecchia niet met oud en saai. In de avond is dit de plek waar je de gezellige restaurants en bars vindt. Bij SOMS en Taverna58 wil je aanschuiven tijdens je trip naar Pescara.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SOMS Ristorante (@somsristorante)