Een goed bewaard geheim: hier in Italië kun je beren en wildlife spotten

Italië staat natuurlijk bekend om haar fantastische keuken, de mooiste verborgen stranden en eeuwenlange historie. Maar wist je ook dat je wildlife kunt spotten in Italië? Toen ik op zoek was naar een paar mooie wandelingen kwam ik erachter dat je zelfs bruine beren en wolven kunt vinden in de Italiaanse natuur. Waar? In het ruigste stukje van Italië: de Abruzzen.

Beren in Italië

De Abruzzen is een van de minst populaire regio’s van Italië voor reizigers, wat eigenlijk een beetje gek is. Juist doordat het minder toeristisch is en de ruigste natuur van het land biedt, zou je verwachten dat natuurgekken hier allemaal naartoe zouden gaan. Misschien is het gewoon een goed bewaard geheim, anders zou iedereen hier ineens op berensafari gaan. Verwacht donkere en dichte dennenbossen, afgewisseld met spitse bergtoppen en bijzondere dieren zoals wolven, zwijnen en beren die er vrij rondlopen. O ja, en had ik al gezegd dat je hier ook de mooiste sterrenhemel vindt? Daar middenin de natuur heb je natuurlijk bijna geen lichtvervuiling. Om je dus even Into the Wild te wanen hoef je helemaal niet naar Alaska. Ga gewoon naar Pescasseroli, de berenhoofdstad van de Abbruzzen. Klinkt misschien onbekend, maar deze plek vind je al op twee uur rijden van Rome.

Op berensafari in de Abruzzen

In Italië leven er nog zo’n zeventig bruine beren, waarvan het merendeel dus in de Abruzzen en nog zo’n tien in de Italiaanse Alpen. Deze bijzondere Marsicaanse beer wordt met uitsterven bedreigd en er eentje spotten is erg speciaal. Omdat er nog maar tientallen in de wilde natuur rondlopen, is de kans klein dat je er zelf zomaar eentje tegenkomt. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je aangevallen wordt door een beer als je door de wildernis van de Abbruzzen loopt, de dieren zijn zeer schuw. Wil je ze per se wel spotten, ook met wat wolven en wilde zwijnen erbij? Ga dan op trip met The European Nature Trust. Door heel Europa organiseren zij unieke natuurexpedities om het behoud van de natuur te stimuleren en mensen te verbinden met de natuur.

Een van deze trips is dus in de Abruzzen in Italië. Een week lang ga je met hen mee de wilde natuur in en slaap je in een tent of schuilhut. Onthoud wel dat beren een winterslaap doen en de beste tijd om deze immense beesten te spotten dus van april tot en met september is. Het beste is om net na hun winterslaap te gaan op pad te gaan, eind maart of in april. Dan zijn de beren hongerig en gaan ze op zoek naar eten. Ook zijn de beren dol op de bessen van de wegedoorn die eind augustus in de natuur groeien, dat is ook een goede periode om deze wilde beesten te spotten.

Wilde zwijnen, wolven en lynxen

Ga je juist in de herfst of winter naar Italië? Ook dan is er in de Abruzzen genoeg aan wildlife te spotten. Zo vind je er ook wolven, die van januari tot en met maart weer het best te zien zijn. Door de sneeuwval moeten de wolven naar lager gelegen gebieden waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Onthoud wel dat ook wolven zeer schuw zijn en liever niet in aanraking komen met mensen. Dieren die je wel makkelijk kunt zien in de Abruzzen zijn wilde zwijnen, herten, vossen en lynxen.

Als je nou geen zin hebt om op pad te gaan met een gids, dan kun je ook gewoon zelf op avontuur. In de dorpjes in de Abruzzen zijn veel wandelroutes beschikbaar. Enne… mocht je nou een beer of wolf tegenkomen? Dan is er niks aan de hand. Waarschijnlijk schrikt het dier meer van jou dan jij van hem.