De ideale roadtrip Italië in twee weken

In twee weken door Italië crossen en daarbij bijna de helft van het land zien. Van Milaan tot aan Rome en zelfs helemaal de andere kant van het land, de Adriatische kust. Wij hebben een avontuurlijke roadtrip uitgestippeld waarbij steden, natuur en kust afwisselen. Het enige constante tijdens deze roadtrip is dat je zeker weet dat je iedere dag goed eet, je bent immers in Italië.

Je kunt zelf met de auto vanuit Nederland komen of een auto of camper huren. Bij Indie Campers kun je makkelijk een toffe campervan huren en bij ieder vliegveld is er wel een autoverhuurbedrijf te vinden. Onze twee weken roadtrip begint en eindigt in Milaan.

In twee weken op roadtrip door Italië

Dag 1 – Milaan

De roadtrip begint in de modestad van Italië: Milaan. Als je tijd hebt, kun je een wandeling maken door de binnenstad waarbij je de Kathedraal van Milaan niet mag overslaan. Daar vlakbij vind je Galleria Vittorio Emanuel II, de meest fotogenieke, overdekte winkelstraat. Proost op het begin van je roadtrip in de wijk Navigli. Rondom twee grachten vind je de gezellige restaurants en wijnbars waar de Milanezen zelf heengaan voor een aperitivo.

Hotels in Milaan »

Dag 2 – Cinque Terre

Op zo’n drie uur rijden van Milaan vind je de Cinque Terre. Deze vijf dorpjes zijn wereldberoemd om hun uitzichten, stranden en de wirwar aan gekleurde huisjes. In één dag hoef je niet alle vijf de dorpjes te bezoeken, maar het kan wel. Vernazza is onze favoriet; gebouwd op een klif met een kasteel en een kleine baai met haven waar je een duik kunt nemen. Het is ook het enige dorp van de vijf die de I borghi più belli d’Italia heeft gehaald, een lijst met de mooiste dorpen in Italië.

Dag 3 – Pisa

Op maar anderhalf uur met de auto vind je de stad Pisa en rijd je door het heuvelachtige Toscane. Dat is al een avontuur op zich. Overal op de route zie je cipressen staan, de groene langwerpige bomen die typerend zijn voor het Toscaanse landschap. Het is leuk om een kleine pitstop te maken in Lucca en als een echte Nederlander een fietstocht te maken over de stadsmuren. In Pisa aangekomen moet je natuurlijk die welbekende foto van de toren van Pisa op Piazza dei Miracoli. Daarnaast staan andere historische bouwwerken zoals de Dom en het Baptisterium.

Dag 4 & 5 – Florence

Oh la la Florence… niet voor niets de favoriet van onze Sophie. Vanaf Pisa ben je hier zo, al binnen anderhalf uur rijden. Als je wat langer de tijd hebt, kun je je hier makkelijk twee dagen vermaken. Net zoals Rome is dit één groot openluchtmuseum en blijf je je vergapen aan de prachtige gebouwen en pleinen. Een beetje een inkopper, maar de beroemde Duomo moet je natuurlijk gezien hebben. Als je van kunst houdt, is het Uffizi Museum waanzinnig, waar de wereldberoemde kunstenaars Leonardo da Vinci en Michelangelo te bewonderen zijn.

Dag 6 – Perugia

Als je na al die steden zin hebt om wat meer de natuur in te gaan, kun je naar de provincie Umbrië rijden. Dit is het groene hart van Italië. De stad Perugia is een goede richting om aan te houden, maar eigenlijk nog leuker is om ergens aan het meer Lago Trasimeno je kamp op te zetten. Perugia zelf is dé chocoladestad van Italië en bekend van de Baci Perugina, chocolaatjes met hazelnootvulling. Je vindt in Perugia zelfs een stuk van een ondergrondse stad! Na een uitstapje naar de stad kun je naar Lago Trasimeno voor een duik in het meer. Umbrië vind je op een uur rijden van Florence.

Dag 7 & 8 – Rome

Nog zo’n stad waar je zo een paar dagen kunt blijven plakken. Voor mij is Rome de mooiste stad van Italië. Waar je ook wandelt, alles is adembenemend. Je gaat zo een paar eeuwen terug in de tijd als je langs het Colosseum en Forum Romanum loopt. Als je van de toeristische trekpleisters weg wilt blijven, is het een aanrader om te kijken welke wijken van Rome het bezoeken waard zijn. Je rijdt al naar Rome binnen twee uurtjes.

Hotels in Rome »

Dag 9 & 10 – Napels

Dé pizzastad van Italië: Napels! Deze stad vind je op tweeënhalf uur van de hoofdstad van Italië. Het is hier oppassen geblazen in de auto, want deze stad staat bekend om haar chaotische verkeer. Met wat Italiaanse handbewegingen en wat beter opletten, kom je gelukkig al een heel eind. Aanrader is om hier twee dagen te blijven omdat je natuurlijk goed onderzoek moet doen welke pizza nou het best smaakt. Verder vind je hier Pompeji, de stad die bedolven is onder lava. Je kunt ook een dag reserveren om de vulkaan Vesuvius te beklimmen. Dit doe je in een paar uur.

Dag 11 – Pescara

Binnen twee uur kun je zo naar de andere kant van Italië rijden. Daarbij kun je proberen Pescara aan te houden. Je rijdt door de Abruzzen regio met mooie bergtoppen en wilde natuur. Een hoogtepunt, letterlijk, als je van roadtrippen houdt. Pescara zelf is nog vrij onontdekt en daarom des te leuker. Je vindt er kilometers aan strand, omringd door besneeuwde bergtoppen. Een beetje surrealistisch om te zien. Na alle drukke steden en het rijden, heerlijk om even neer te ploffen op het zandstrand aan het eind van je rit.

Dag 12 – San Marino

Wist je dat San Marino een dwergstaatje is? Dat betekent dat het een ander land is, omsloten door Italië. Vanaf Pescara is het zo’n drie uur rijden langs de kust naar dit andere land. De Rocca Guaita toren is het hoogste punt van San Marino. De toren komt uit de elfde eeuw en je kunt nog steeds helemaal naar boven lopen voor een uitzicht over dit kleine land. Dit is alleen voor de sportievelingen onder ons omdat het een ontelbaar aantal trappen telt.

Dag 13 & 14 – Bologna

Tijd om meer richting het noorden te rijden. Vanuit San Marino ben je binnen twee uur in Bologna. Deze stad heeft een mooi historisch centrum en wordt ook wel “rode stad” genoemd omdat hier veel eeuwenoude gebouwen zijn gemaakt met aarde- en rode tinten. Het wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Italië genoemd en is daarom de ideale pitstop voordat je Italië verlaat. Je kunt hier de traditionele Ragù alla Bolognese proeven en je pasta ruim bestrooien met Parmezaanse kaas, wat uit de regio van deze stad komt. Van Bologna naar Milaan is het zo’n twee en een half uur rijden. Tijdens je terugreis kun je nog langs Parma gaan voor een goede snack, natuurlijk de (Parma) ham. En dan weer terug naar Milano!