Ga niet naar Italië zonder dit gelezen te hebben

Als je je volgende Italië-trip op de planning hebt, begrijp ik dat natuurlijk erg goed. De Italiaanse lente kantelt al snel om naar zomer en wat is er geweldiger dan dat. Toch is er iets wat ik je mee wil geven waardoor je volgende Italië-trip niet alleen nog relaxter wordt, maar Italië daarmee ook je favoriete land ter wereld. Ik zal er niet langer doekjes om winden, wat je namelijk mee moet nemen is: geduld. Tijd is in Italië namelijk nogal een vaag begrip.

Het handigst is om je er meteen aan over te geven zodra je auto, trein of vliegtuig uitstapt. De mindset dat er geen plek is waar je moet zijn, dat er geen haast is, dat alles goed is zoals het is. Ik kan namelijk uit ervaring spreken dat wanneer je dit niet meeneemt je eigenlijk verloren bent. De plek waar je dit het meest merkt is het openbaar vervoer, ten tweede in de supermarkt, ten derde als je met Italianen afspreekt, ten vierde eigenlijk overal.

Openbaar vervoer

In Italië bestaat er niet zoiets als overstaptijd. Je gaat gewoon, je stapt in en ziet verder wel. Treinen vertrekken wel maar wanneer precies, dat weet je nooit. Evenals bussen. Als er iets van vertrektijden te vinden zijn is dat slechts een vage suggestie. Dus probeer daar in mee te gaan. Red je de overstap niet dan red je de overstap niet. Je ziet het wel. Kom je te laat dan kom je te laat. Moet je je B&B eigenaar uit z’n bed bellen dan is dat wat het is. Een belangrijk aspect van la dolce vita is improvisatie. Het leuke is, Italianen zijn eraan gewend dus vaak komt het dan ook wel goed. Linksom, rechtsom of anders achterstevoren.

Supermarkt

De Italiaanse supermarkten, oké laat me dit anders zeggen, kassa’s in Italiaanse supermarkten zijn nog kassa’s zoals twintig jaar geleden in Nederland. Niks drie in de rij, kassa erbij. Wonderbaarlijk genoeg verschijnen er langzaam zelfscankassa’s, maar de rij zal ook daar altijd blijven bestaan. Dus, rustig aan. Italianen zelf irriteren zich hier mateloos aan. Als je ooit in een eindeloze rij staat kijk maar eens om je heen. De kans is groot dat er Italianen aan het vloeken zijn. Maar wat het personeel vindt van het feit dat je moet wachten? Dat interesseert ze vrij weinig.

Als je met Italianen afspreekt

Zoals ik al eerder zei, in Italië is tijd een vaag begrip. Dit zal je merken als je ooit met iemand afspreekt. Zie het niet als een belediging als mensen niet op tijd komen. Te laat komen is vanzelfsprekend. Als iemand zegt ‘ik ben onderweg,’ kan dat betekenen dat ze pas net uit bed komen. De term ‘ci sono,’ letterlijk vertaald ‘ik ben er,’ kan ook betekenen dat iemand onderweg is. Of in de buurt. Ooit stuurde een taxichauffeur dit naar me en hij was er veertig minuten later pas.

Als je deze dingen weet, kun je je erop instellen. Zelf heb ik gemerkt dat dit veel verschil kan maken. Wanneer ik bij een bushalte sta denk ik regelmatig ‘ik kan hier nog tien minuten staan, een uur, of de hele dag, het zal wel.’ Iets van vermaak meenemen kan verschil maken. Maar dolce far niente oftewel het zalig nietsdoen zal je altijd met open armen ontvangen.