Ik probeerde de viral affogato van Vivoli en dit vond ik ervan

Een beetje instagramverslaafde moet ‘m wel zijn tegengekomen: de affogato van ijssalon Vivoli in Florence. In principe kan er mijns inziens met affogato weinig finaal misgaan, maar deze knappe kop moest ik natuurlijk wel even uitproberen. Is-ie de hype waard?

Affogato-hit van Vivoli

De Gran Crema Caffè – zoals ‘ie eigenlijk heet – is bij Vivoli niets nieuws, maar plots ontstonden er rijen voor de ijssalon. Het was fotograaf en filmmaker Sam Youkilis die de ijskoffie tot foodtrend bombardeerde tijdens Pucci’s modeshow in Florence afgelopen mei. Als verantwoordelijke voor de communicatie rondom de show legde hij de sfeer van de Toscaanse hoofdstad vast, waarin hij de affogato van Vivoli meenam met de tekst: ‘beste affogato die ik ooit heb gehad’.

Bij de oude en beroemde ijssalon in het centrum van de stad serveren ze de affogato – doorgaans een bolletje ijs dat verdrinkt in een espresso, vandaar de naam – in een lekker ouderwets kopje waar geen bolletje in drijft, maar waarin het roomijs als een soort kundig (maar heus niet moeilijk) metselwerk tegen de randen zit geplakt. De espresso druppelt vervolgens in het kuiltje onder de koffiemachine en met je lepeltje maak je er een warm-koude smeerboel van.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vivoli Gelateria (@vivoli_il_gelato)

Het oordeel

Dus, is die affogato echt de beste die je ooit hebt geproefd? Ik zeg volmondig ja, want ik neem intussen al de hele week dagelijks plaats op het stoepje voor de ijssalon om m’n affogato op te lepelen. Vivoli maakt al sinds de jaren dertig ijs, dus met hun roomijs zit het wel goed. De affogato is een perfecte balans van zoete crema en bittere koffie, die door z’n vorm lekker mengt en is een absoluut moetje tijdens een hete dag in Florence.

Je vindt Vivoli op Via Isola delle Stinche 7r, verstopt in een straatje vlakbij Piazza Santa Croce. Er zou wel zomaar eens een rij kunnen staan – wil je een instagrammable kopje, dan verzaken ze bij drukte weleens in de vorm. Maar lekker is-ie hoe dan ook. En nu je weet hoe je ‘m maakt; haal een bak gelato bij een van deze Italiaanse ijssalons en zet een goede espresso. Kun je thuis ook gewoon vooruit.