Caffè shakerato: het beste zomerdrankje om je ochtend mee te beginnen

’s Ochtends vroeg een shakerato in een martiniglas bestellen? Daar kijken ze in Italië niet gek van op. De voorloper van de espresso martini drinken de Italianen gewoon in de morgen, en zou jij ook eens moeten proberen.

Caffè shakerato

De naam klinkt leuk: als een soort tropisch dansje, al heb ik een hekel aan dansen, en ook het geluid van het maken klinkt leuk. Dat is namelijk het ritmische ratelen van een cocktailshaker, en daar kun je me best voor wakker maken. De shakerato is eigenlijk gewoon een ijskoffie geschud (shake-rato) als een een cocktail en geschonken in een martiniglas. Een espresso martini zonder alcohol, al wordt er echt wel stiekem gesjoemeld in Italië. Met een scheutje grappa bijvoorbeeld, of Baileys.

Italiaanse ijskoffie maken

Omdat de ijskoffie gemaakt wordt zoals een espresso martini (of beter gezegd andersom: de cocktail is een variant op de shakerato), krijgt hij driedubbele bonuspunten voor de fluweelzachte textuur en romige schuimkraag. De ingrediënten zijn er dus maar drie: een shot espresso (60 ml), suiker (een eetlepel ofzo) en ijsklontjes (een stuk of 4 à 6) door elkaar gerammeld in de cocktailshaker en door een fijne zeef in het glas geschonken. Tenzij je gaat voor die neut erin, dan zijn het er vier.