Spoedcursus Cinque Terre

Stel ik heb je vorige week overtuigd om toch de drukte van Cinque Terre te trotseren, dan hierbij een spoedcursus voor hoe die dorpen aan te pakken. Zo ben ik dan ook wel weer. Om te beginnen moet je niet luisteren naar mensen die zeggen dat je in het naburige La Spezia moet slapen. Veel blogs en reisgidsen raden je dit aan, ik heb geen idee waarom. Ja, omdat je vanaf daar ‘in maar 20 minuten in de dorpen bent’ maar je kunt ook ín de dorpen slapen. Dit heeft vele voordelen, maar de belangrijkste is dat wanneer je het níet doet, je een dagjesbezoeker blijft. Wie er wakker wordt en naar bed gaat heeft aan het begin en het eind van de dag de dorpen in rustigere vorm, zonder drommen toeristen, zodat de echte bewoners zich ook wat meer zullen laten zien. Ik heb geweldige avonden gehad op het centrale plein van Monterosso, tussen de zingende en joelende Italiaanse pubers of naast een groepje bejaarden die een onbegrijpelijk kaartspel speelden. Of in de haven van Vernazza, waar alle zongebruinde mannen die hun dagen aan het roer van toeristenboten doorbrengen, aan het eind van de dag verzamelen in hetzelfde café en de gin tonics dan driftig en in moordend tempo achteroverslaan. Er is ook een nadeel, en dat is dat verblijven in de dorpen doorgaans niet per se goedkoop is. Er is veel vraag, weinig aanbod, dan krijg je dat. Op tijd boeken helpt enorm, net als bereid zijn consessies te doen, en inzien dat je betaalt voor een ervaring die je voor altijd bij je houdt. Ploeg Airbnb door, er staat soms ook nog wel wat interessants op Booking, maar wat ook erg werkt is om op Google Maps te zoeken naar hotels en dan via de directe website een bericht te sturen. De moeite zal beloond worden.

​Dan, de dorpen. Van noord naar zuid bezien bestaat de regio uit Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Monterosso is de grootste en, de naam zegt het al, de enige met een echt zandstrand waar je bedjes kunt huren en dagen kunt bakken. Kom op tijd, of reserveer vooraf. Ik vind het een heerlijk dorp en de stranden prachtig. Dan Vernazza, mijn favoriet, mooiste meisje van de klas. Sinds een paar jaar is ook hier, in de haven, een klein zandstrandje maar veel naam mag het niet hebben. Als je echt wil strandhangen moet je naar Monterosso. Wel kun je hier heel leuk vanaf de kade en hoge rotsen in de zee springen. Erg lekker zwemmen. Corniglia is de vreemde eend in de bijt want dit is de enige die niet direct aan zee ligt. Om er te komen met de trein moet je vanaf het perron een duizelingwekkend aantal traptreden omhoog. Wat ervoor zorgt dat dit dorp ook de rustigste is, al is rustig een relatief begrip in deze regio. Het is de kleinste, met een fabelachtig panoramisch uitzicht over zee. Manarola is zo zeldzaam fotogeniek, met ook hier een havenoksel waar je heerlijk kunt springen en zwemmen. En op de stenen kunt zonnebaden, de Italianen doen het graag maar ik vind liggen op rotsen buitengewoon oncomfortabel. Tot slot Riomaggiore, ik vind dit de meest onpersoonlijke maar dat is ook maar mijn mening. Uiteraard is ook deze een plaatje, en ’s avonds kun je hier nog wel eens een levendige kroeg tegenkomen.

​Als je aan het roadtrippen bent laat dan je auto achter in La Spezia, er zit een grote goede garage pal aan het stazione centrale. De dorpen zijn, op Monterosso na, niet of nauwelijks te bereiken met de auto, en parkeren kost een godsvermogen. De trein verbindt de dorpen perfect, je kunt een railpass kopen voor een paar dagen, en van dorp naar dorp is een minuut of 3. Alle dorpen worden ook verbonden met een wandelpad, de ene is moeilijker dan de andere, maar allemaal zijn prachtig (maar lees je wel even in of ze ook open zijn en neem voldoende water mee). Tot slot gaat er ook een ferry van dorp naar dorp.

​Ik zou nog uren door kunnen gaan, maar dit is de basis. Buon divertimento!

Project Italiaanse droom

« L’Episodio precedente

Continua a leggere… »