Agriturismo op Sardinië: 6 favorieten

Agriturismo Sardinië

Een mooie agriturismo vinden op Sardinië? Ik ga gelijk met de deur in huis vallen: dat is een behoorlijke onderneming. Als je ervan houdt om op piepende IKEA-bedjes of tussen de ezels te slapen, dan komt het helemaal goed met een klein ommetje surfen op het web. Senza dubbio zul je er een lekkere vakantie hebben, maar het gehalte aan niet zo fraai ogende agriturismi is op Sardinië buitengewoon hoog. Daarom hebben we de term vakantieboerderij in dit lijstje met échte knapperds iets ruimer genomen en zijn we gegaan voor vijf verblijven in het groen die bijna allemaal een agriturismo zijn, maar soms, héél soms, ook B&B of eco retreat.

De mooiste agriturismi op Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Is Cheas

Is Cheas

Een alles-in-één-agriturismo op Sardinië: Is Cheas is een luxe wine & boutique farm aan de westkant van het eiland die pal tussen de wijngaarden ligt, ver van de drukte. Er zijn hutjes in Sardijnse stijl met privézwembad en suites in de boerderij. Elke dag wordt er gekookt met verse producten van eigen land, die de chefs in een wisselend viergangenmenu verwerken. Ook wordt er wijn gemaakt van inheemse druiven, die je uiteraard kunt ontdekken tijdens een proeverij. En wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan kun je meedoen aan een kookcursus of op een paard klimmen voor een rit over het eiland.
Località Is Cheas – San Vero Milis, Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Is Perdas

Is Perdas

De familie achter Is Perdas bouwde deze agriturismo in het binnenland van Sardinië eigenhandig op uit steen, waar de naam ook naar verwijst. Er zijn luxe suites en glampingtenten verspreid over het terrein, waar je ook schapen, ezels, katten en honden vindt. Daar heb je overigens geen last van als je niet wilt, want Is Perdas is absoluut geen knullige kinderboerderij maar een lekker mini-resort met spa, zwembad, restaurant en fris interieur.
Is Perdas – Località Motti snc, Gergei, Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Domu Antiga

Domu Antiga

Stukje verderop van Is Perdas ligt Domu Antiga, een prachtig opgeknapt familiehuis met slechts vier (enorme) kamers. In de gezamenlijke eetkamer tovert chef Maria Grazia dagelijks vers brood en een traditioneel menu op tafel, gemaakt met ingrediënten uit de regio. Je kunt er deelnemen aan workshops ricotta en kaasmaken, brood bakken en kookklasjes bijwonen om meer te leren over de traditionele keuken van Sardinië.
Domu Antiga – Via 4 Mori, Gergei, Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Eco Retreat Cascioni

Eco Retreat Cascioni

Dit ecohotel is de laatste aanvulling op een rijtje restaurants van dezelfde Sardijnse familie. Overal staan producten van eigen land centraal, waar je bij Cascioni letterlijk bij betrokken wordt door het mogen oogsten van het fruit rondom je eigen kamer. Ook kun je mee op sleeptouw om de boerentradities te ontdekken, te leren over olijfolie, honing, farm-to-table koken en een stapje doen richting het bijna eeuwige leven in de Blue Zone. Er zijn suites met privézwembad, een gemeenschappelijk zwembad en de stranden van Costa Smeralda liggen op steengooi afstand.
Eco retreat Cascioni – SP 59 bis, Arzachena, Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Casa Villamarina

Casa Villamarina

Villamarina ligt op Tenuta Sella & Mosca, waar je uitkijkt over de wijngaarden waar eigen wijn gemaakt wordt. Het wijnhuis en de kelders kunnen bezocht worden tijdens een rondleiding en in de wijnbar is er wijn in overvloed. De kamers van het historische pand zijn netjes en modern gerenoveerd. In een zwembad springen is er niet bij, maar Casa Villamarina ligt hartstikke strategisch in de buurt van Alghero, het strand én het vliegveld.
Casa Villamarina – SP42 Località,  I Piani, Sardinië

Agriturismo Sardinië
© Essenza Sardegna

Essenza Sardegna

Dit duurzame paradijsje ligt middenin een natuurgebied en de hutjes zijn eenvoudig, maar sprookjesachtig. Ook hier geen zwembad, maar vanaf Essenza Sardegna ben je zo op een van de stranden aan de oostkust van Sardinië. Daar kijk je vanaf je terras bovenop de berg in de verte dan ook op uit. En in de bergen, bossen, rivieren en meren van het Tepilora Park is daarnaast ook genoeg te beleven.
Essenza Sardegna– Località Cuccu Ezzu, Torpè, Sardinië