Koffie catastrofe! Deze fouten maakt iedereen bij het gebruik van een moka
Als ik even bloedeerlijk ben, heb ik meer dan een jaar lang slechte koffie gezet met mijn moka, die ik puur en alleen gebruikte vanwege het sentiment. Maar sinds ik me heb verdiept in de percolator, zoals wij ‘m vaker noemen, is mijn zwart in de morgen oprecht goud. Duizend maal beter dan uit m’n koffiezetapparaat. Maar dan moet je dus wel even opletten dat je onderstaande fouten niet maakt. En als je deze caffè catastrofes dan in je oren hebt geknoopt, mag je door naar de volgende ronde: het zetten van een perfecte koffie met een mokapot.
Fouten bij het maken van moka koffie
1. Oververhitting
Als je de moka op een te hoog vuur plaatst, kan de koffie te snel brouwen en overextractie veroorzaken. Dit zorgt vaak voor een bittere smaak, waar ik niet vies van ben, maar wat niet hoort. Zorg ervoor dat je de moka op een matig vuur zet en de warmte gelijkmatig verdeelt. Dan krijg je dus een bakkie met de perfecte balans in bitterheid met een heel klein zuurtje.
2. Te grove maling
Een te grove maling van de koffie kan resulteren in een zwakke en waterige kop koffie. Zorg ervoor dat je de bonen fijn genoeg maalt, vergelijkbaar met tafelzout. Dit zorgt voor een optimale extractie en smaak, omdat het water in de moka er zorgeloos langs kan maar ook lang genoeg blijft hangen voor voldoende smaak.
3. Te veel of te weinig koffie
Het gebruik van de juiste verhouding tussen koffie en water is essentieel voor een goede kop koffie. Te weinig betekent een slappe bak, maar ook te veel koffie levert problemen op. Een overdosis betekent een te sterke en bittere smaak, op het onaangename af. Experimenteer er dus eventjes op los met de verhoudingen in je moka totdat je de juiste balans vindt die aan jouw persoonlijke voorkeuren voldoet.
4. Vergeten om het onderste gedeelte met water te vullen
Haha, ik ben serieus. Ik heb dit oprecht eens gedaan en merkte het net op tijd, want anders had ik m’n gekoesterde Alessi-potje weg kunnen mieteren. Het kán gebeuren dat je vergeet water toe te voegen aan het onderste gedeelte van de moka… en dan gaat-ie, heel simpel, kapot. Dubbelcheck het waterreservoir dus vooral en giet ‘m vol tot het stoomventieltje.
5. Verwaarlozen van onderhoud en reiniging
Guilty as charged want die van mij heeft al tig jaar dezelfde ring en is regelmatig toegetakeld met zeepsop. Om de kwaliteit van je drinkwekker te behouden en ervoor te zorgen dat de moka z’n werk fatsoenlijk blijft doen, is proper onderhoud en reiniging wel zo handig. Hoe je het goed doet: verwijder na elk gebruik de gemalen koffie en spoel de onderdelen grondig af met alleen water. Af en toe kun je de moka volledig demonteren en grondig schoonmaken om eventuele koffieresten te verwijderen.