Is de eeuwige rij bij All’Antico Vinaio in Florence het eigenlijk waard?

In Florence vind je een broodjeszaak die al TikTok-rijen had nog vér voordat TikTok bestond. All’Antico Vinaio beslaat bijna een hele straat in Florence en is permanent druk. Maar hoe groeide de doodgewone broodjeszaak uit tot zo’n succes en, belangrijker nog: is de rij het waard? Ga ik je vertellen.

Over All’Antico Vinaio

Het verhaal van All’Antico Vinaio begint in 1989. In dat jaar kocht de familie Mazzanti een kleine zaak over aan de Via dei Neri in Florence, hartje centrum. Maar het was pas vanaf 2006 dat de broodjestent explosief begon te groeien. Zoon en huidige eigenaar Tommaso Mazzanti transformeerde All’Antico Vinaio tot de zaak zoals we ‘m nu kennen.

Bomvolle broodjes, de toplocatie, prima prijzen en een goed staaltje social media zorgden ervoor dat in dezelfde straat nog twee andere panden geopend werden waar non-stop een rij staat. Beveiligers moeten de mensenstroom in bedwang houden, het oude motto ‘Bade Come la Fuma’ prijkt op t-shirts en petten en het inmiddels imperium breidde zich na een pop-up in Manhattan waarbij vierhonderd broodjes in een uur verkocht werden permanent uit tot over de oceaan.

Is de rij het waard?

Kan ik kort of lang over wezen, maar: nee. En wel hierom.

De broodjes zijn duur

Prijzen stijgen, dus een van de oorspronkelijke USP’s is niet meer. Het instapmodel kost je geen vijf meer, maar zeven euro, de meeste exemplaren schommelen rond de tien. Dat is geen rib uit je lijf, maar voor Italiaanse begrippen ook echt niet goedkoop. Ja, je krijgt een dik in orde broodje dat zo ongeveer ontploft van z’n inhoud, maar dat is niet eens per se positief. Overdaad schaadt, zeker bij mooie ingrediënten. Het is in ieder geval wel zeker dat je de uren na je schiacciata niks anders meer hoeft te eten.

Je kunt de rij ook gewoon omzeilen

Natuurlijk moest ik de broodjes wel een keer zelf proeven voordat ik een oordeel kon vellen, maar in die rij gaan staan? Mij niet gezien. Ik woonde een tijdje praktisch naast de eerste All’Antico Vinaio-vestigingen en heb mezelf altijd vol onbegrip door de menigte gewurmd onderweg naar huis. De broodjeszaak bezorgt namelijk ook gewoon. Paar drukken op je app-knop en er staat nog sneller een bezorger voor je deur dan de laatste in die rij eens aan de beurt is. Ben je er maar een dagje, dan moet je die even strategisch plannen, maar dat zou ik sowieso niet doen als je maar één dag in Florence hebt.

Er zijn inmiddels wereldwijd zaken geopend

Zal ik eens even voor je opnoemen waar je dat ‘unieke’ broodje allemaal kunt halen? Komt-ie: op verschillende locaties in Florence, meerdere plekken in Milaan, in Bergamo, Napels, Forte dei Marmi, in een winkelcentrum tussen Florence en Prato, in Rome, Turijn en inmiddels zélfs in New York en LA. In Florence blokkeert de zaak niet alleen een volledige straat in het centrum, maar kun je voor het gemak ook gewoon een panino op het station halen tegenwoordig. Geldt ook voor het centraal station van Milaan. Dus… zou jij in de rij gaan staan bij Dunkin’ Donuts? Niet per se toch?

Er zijn veel betere broodjes te vinden in Florence

Qua smaak zijn de broodjes van All’Antico Vinaio prima, maar niet baanbrekend waanzinnig of goed voor een permanente plek in je herinneringen. Om dat eigenhandig te bewijzen heb ik tijd, euro’s en een prachtige witte blouse gedrenkt in pittige rode olie opgeofferd. Met als resultaat: hier eet je de beste schiacciata, de beste lampredotto, de beste broodjes van Florence. Stukken goedkoper, gigalekker en met hyperlokale ingrediënten.