Lunchen in Florence: de beste panini van de stad

When in Florence, dan sta je in de rij bij All’Antico Vinaio. Niet doen, zeg ik je. Ten eerste omdat (lifehack) je de broodjes ook gewoon kunt laten thuis-of-airbnb-bezorgen in plaats van een uur te wachten tussen de toeristen en rij-beveiligers, ten tweede omdat het inmiddels een keten is die je op allerlei andere plekken vindt en ten derde omdat de broodjes prima zijn, maar er zéker zo goede panini elders in de stad te vinden zijn. Beter zelfs; stukken goedkoper, gigalekker en met hyperlokale ingrediënten. Hier eet je de beste schiacciata, de beste lampredotto, de beste… kortom: hier moet je zijn voor broodjes lunchen in Florence.

5 x broodjes lunchen in Florence

I Maledetti Toscani

Een klein aanbod broodjes, maar wel een van de beste plekken voor klassieker lampredotto in hartje centrum. En dat fundamentele onderdeel van de Florentijnse keuken móet je proeven als je er bent. Weet je niet wat het is? Dan zeg ik eerst bestellen, dan pas opzoeken, want aan de smaak ligt het niet. Iets anders? Al ben ik geen fan van doe-het-zelven tijdens het eten buiten de deur (keuzestress), ben ik er wel groot voorstander van zelf beleg kiezen bij broodjeszaken. Ik ben regelmatig jaloers op ingrediënten van de buurman en bovendien vegetariër, en die kunnen nog weleens achtergesteld worden. En je eigen broodje samenstellen kan hier dus.
I Maledetti Toscani – Via dei Cerchi 19R, Florence

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MTL Food Reviews (@mtlfoodreviews)

Schiaccia Passera

Geen eeuwenoud icoon van Florence, maar een relatieve nieuwkomer die een van de beste schiacciate maakt van de stad. Elke morgen komt-ie krakend vers uit de oven en met een beetje geluk is het de vrolijke eigenaar die ‘m je serveert. Die verleidde mij nog voor m’n eerste hap toen hij tijdens het wachten ‘tieni‘ zei en me een biertje aanreikte. Daarna stelde hij ook niet teleur: de vegaversie met in curry gemarineerde kool is verschrikkelijk lekker. M’n blazer en tas zijn vanwege de druipende olie toe aan vervanging, maar het was het allemaal waard. Bonuspunten voor Le Tik Toker op de kaart; een knipoog naar de Italiaanse klassieker schiacciata met mortadella en burrata die door TikTok ineens een wereldwijde trend is.
Schiaccia Passera – Via dello Sprone 13R, Florence

Semel

Culinair instituut Gambero Rosso bombardeerde Semel ooit tot een van de beste plekken voor streetfood in heel Italië. Dat zegt wel wat. Geen Toscaanse schiacciata hier, maar pane rosetta, oneven ronde witbroodjes die elke dag met andere seizoensproducten belegd worden. Dat kan variëren van een panino wildzwijn tot ezelvlees, haring, pecorino of puntarelle.
Semel – Piazza Lorenzo Ghiberti 44/r, Florence

I Due Fratellini

Helaas wel vaak een rij hier, maar de moeite waard en niet zo hysterisch als bij All’Antico Vinaio. Met meer wijnflessen dan vierkante centimeters om te staan (of broodjes te bouwen) is het een wonder dat hier dertig verschillende broodjes afgehaald kunnen worden. Ze laten met zo’n drie ingrediënten per stuk allemaal de kracht van eenvoud zien – zoals het hoort in Italië.
I Due Fratellini – Via dei Cimatori 38R, Florence

Lo SchiacciaVino

Geen zin in een rij bij I Fratellini, dan kun je doorlopen naar Lo SchiacciaVino als alternatief – drie kanten op zelfs. Lo SchiacciaVino heeft meerdere vestigingen in Florence, eentje in het centrum bij Piazza Santa Croce, eentje net erbuiten bij Piazza Beccaria en eentje bij de poort van San Frediano. Vrij uitgebreid assortiment, niet duur en ook leuk om te blijven hangen voor een borrel. Ik stel hier het liefst zelf m’n broodje samen.
Lo SchiacciaVino – Via Giuseppe Verdi 6R & Via Vincenzo Gioberti 174R & Via Pisana 10R, Florence

Beeld: Instagram Lo SchiacciaVino

Meer tips in Florence