5x de beste restaurants van badplaats Viareggio

Elke zomer sluit ik mijn maanden Italië af met een paar dagen in het Toscaanse Viareggio. Het is niet per definitie mijn favoriete badplaats en doet me altijd een beetje denken aan een kermis – zou aan het reuzenrad op de boulevard kunnen liggen -, maar het ligt strategisch en heeft ook zo z’n charme. Door de retro strandtenten waar de tijd een beetje stil heeft gestaan en coole Jugendstil-gebouwen bijvoorbeeld, en daarnaast zit je er voor een zeeën aan ruimte op een zandstrand meer dan goed. Al zijn er aardig wat sterrenzaken in het stadje, zou ik op de boulevard niet zomaar ergens aanschuiven voor een goed diner, want dan kom je van een koude kermis thuis. Bij déze zorgvuldig opgesnorde restaurants in Viareggio kom je wel aan je trekken. Beloofd.

De beste restaurants in Viareggio

Henri

Oerdegelijk restaurant in het centrum van Viareggio waar ik absoluut voorbij was gelopen als ik m’n research niet had gedaan. Ik had alleen telefonisch gereserveerd dus was me niet bewust van het interieur en na een lichte twijfel bij het over de drempel stappen maakte het ontvangst de boel al direct goed. Een gastheer aan tafel die de hotelschool vast en zeker met een pluim zou afronden, een soort Frans-Italiaans menu met originele bereidingen en fijne vega-opties, mooie wijnen en een keuken onder leiding van een dame die ook nog even gezellig hallo kwam zeggen. Niet goedkoop, maar voor wat je krijgt ook echt niet duur.
Henri –  Viale Ugo Foscolo 8/10, Viareggio

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MaMe (@mame.restaurant)

MaMe Restaurant

Ietsjes verderop in het centrum van Viareggio, maar dan richting de scheepswerven. Dit restaurant is er eindelijk een waar naast het eten het interieur óók smaak heeft. Bovengemiddeld veel zelfs. MaMe is een moderne pijpenla waar je binnen kunt zitten aan een bistro-tafeltje, of buiten op het smalle terras. Aan alles merk je dat er jonkies aan het roer staan. Technisch interessante gerechten, een moderne draai aan de lokale door vis gedreven keuken en bovenal gewoon goed.
MaMe Restaurant – Via Michele Coppino 56, Viareggio

Trattoria Buonamico

Deze zaak in Viareggio is het oudste nog bestaande restaurant in heel Versilia. Dat zie je overigens niet af aan de (erg coole) moderne website, maar de trattoria zelf ademt nog wel alles wat de vele illustere gasten in de voorgaande jaren achterlieten – dat lijkt althans zo door het ietwat quirky interieur. Scheermessen, mosselen, polpo, calamari, maar ook ribollita en rundvlees; bij Buonamico wil de keuken je met het mooiste van de zee en het land verleiden om een van hun goede amici te worden.
Trattoria Buonamico – Via San’t Andrea 27, Viareggio

La Baracchina sul Molo

Niet aan het strand maar wel op steengooi afstand van de boulevard, om precies te zijn aan de pier vlakbij dat neon-reuzenrad. Het restaurant in Viareggio heeft een overdekt terras wat ook de lokale tienerdisco had kunnen zijn, maar heeft ook gezellig plek aan het water buiten. Hier eet je de typische Versilia-keuken terwijl je de zee zelfs nog ruikt. Denk gebakken vis, pasta alla trabaccolara (met rode saus bij armeluisvis), ai coltellacci (met scheermessen) of tonijnsteak.
Restaurant La Baracchina sul Molo – Via Lungocanale Est, Viareggio

Romano

Jarenzestigrestaurant in Viareggio waar ook niemand eraan heeft gedacht om het interieur eens onder handen te nemen, dit keer weer een in het ouderwetse ‘stijltje’ van Henri. Romano is echter wel een culinair instituut in de Versilia dat een sterretje ontving voor uitmuntende kookkunsten. Ingrediënten van topkwaliteit met focus op lokale vis. De filosofie is er al jaren hetzelfde, al gooit chef Nicola Gronchi er tegenwoordig wél een moderner sausje overheen.
Romano – Via Giuseppe Mazzini 120, Viareggio