Deze Italiaanse broodjes moet je geprobeerd hebben voor je sterft

Op elke straathoek in Italië kun je wel een panino kopen. Italië is een broodjesland in hart en nieren en het maakt eigenlijk niet uit welk tijdstip van de dag het is, broodjes kunnen altijd. Er zijn een aantal broodjes die je echt geprobeerd moet hebben, een beetje zoals Napels zien en dan sterven.

Trapizzino

De trapizzino is een broodje dat in Rome veel wordt gegeten. Het is een broodje in de vorm van een driehoek, opengesneden en gevuld met fantastische ingrediënten: een gehaktbal in sugo met parmezaan, geroosterde melanzane in tomatensaus of gegrilde kip met salsa verde. De vulling is altijd warm. Als je een kater hebt is dit het beste broodje ter wereld, of eigenlijk altijd wel.

Tramezzino

De naam lijkt misschien op de trapizzino, maar is toch echt anders. De tramezzino komt van oorsprong uit de regio Piemonte. Het zijn driehoekige sandwiches gemaakt op zacht witbrood en als ik heel eerlijk ben vond ik ze er altijd best smerig uitzien, maar ze zijn eigenlijk best lekker. Ze worden gevuld met spinazie en zachte kaas, tonijn, ei en mayonaise of prosciutto cotto. Dit broodje wordt meestal gegeten rond elf uur, als spuntino, tussendoortje. Ook zijn ze het geheim van de non-zoete ontbijters in Italië. Ze worden vaak even onder de grill gelegd bij het bestellen ervan.

Broodje lampredotto

Dit is een broodje dat veel in Toscane wordt gegeten. Lampredotto is een broodje met de gestoofde vierde maag van een koe. Het vlees is zeer aromatisch want de maag wordt gestoofd in bouillon. Traditioneel wordt het gegeten met pittige olie en een olie van groene kruiden.

Pane fritto

Pane fritto oftewel gefrituurd brood wordt veel in het zuiden van Italië gegeten. Het zijn dus zoute, gefrituurde deegballetjes. Ze worden meestal als antipasti gegeten met mortadella, ham of verse pesto. Ik kan moeilijk omschrijven hoe lekker dit is maar ik probeer het toch: ze zijn krokant, zacht, licht, verschrikkelijk verslavend.

Broodje porchetta

Porchetta is langzaam geroosterd varkensvlees met veel aromatische kruiden en wordt in heel Italië gegeten maar komt uit de regio Umbrië/Lazio. Voor veel Italianen is dit het ultieme streetfoodbroodje. Op straatfeesten wordt vaak nagepraat over hoe goed of teleurstellend het broodje porchetta was. Het lekkerste aan dit broodje is dat het zachte, vettige vlees wordt afgewisseld door krokante korst.

Pane e panelle

Pane e panelle is een klassieker uit Palermo. Het is een zacht sesambroodje gevuld met plakken gefrituurd deeg van kikkererwtenmeel. Dit is een oude klassieker uit de cucina povera. De panelle worden gemaakt van kikkererwtenmeel, water, zout, knoflook en peterselie en combineren op de een of andere manier erg goed met het zachte sesambroodje.

Puccia

Dit is een broodje uit Puglia. Het is een houtoven gebakken broodje, gevuld met verschillende ingrediënten zoals zachte kaas, prosciutto, tomaat, ei, rucola of gegrilde courgette. Op de avond van zeven december, voor de Onbevlekte Ontvangenis wordt traditioneel een variant gemaakt met kappertjes en ansjovis in het deeg.

Panuozzo

Panuozzo is een Napolitaans broodje waarvan het deeg gemaakt is van pizzadeeg. Het broodje wordt vervolgens gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten. Pizzaiolo Giuseppe Mascolo creëerde dit broodje in 1983 voor zijn dochter, traditioneel gemaakt met pancetta en mozzarella.

Brioche met ijs

In veel ijssalons in Italië kun je een brioche bestellen met schepijs. Dit klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, of misschien wel, maar het is zeker het proberen waard. Het ligt eraan of bijten in schepijs, iets dat onvermijdelijk is bij dit broodje, je aanstaat of niet. De smaken mag je uiteraard zelf kiezen.