Waarom de klok van Bologna Centrale altijd op 10.25 staat

De klok van het treinstation van Bologna staat al jarenlang, nee, decennialang op 10.25 uur. Dat Italianen niet zo van de tijd zijn wist ik al, maar dit is toch wel een beetje vreemd. Kan niemand bij de klok om hem goed te zetten of zijn er geen batterijen voor deze klok op het station?

Terreuraanslag 2 augustus 1980

Even terug in de tijd. Italië is niet altijd la dolce vita geweest. Zo kent Italië de Jaren van Lood waarbij er meerdere terreuraanslagen zijn gepleegd in de loop van de jaren zestig tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw. De grootste terreuraanslag was op 2 augustus in 1980 op het station van Bologna, wat toen het grootste treinknooppunt van Italië was.

Op deze ochtend werd er door een neofascistische groepering een bomaanslag gepleegd. Door de explosie stortte het dak van het station in, waardoor meer dan 85 mensen om het leven kwamen en meer dan 200 mensen gewond raakten. Dit was een van de grootste naoorlogse bomaanslagen van Italië. De explosie zorgde er ook voor dat de klok op het station op 10.25 uur is blijven staan, de tijd van de aanslag. De klok is erna weer gemaakt maar bleef in 1996 weer stilstaan. Er is toen besloten om de klok voor altijd op 10.25 uur te zetten als aandenken aan de aanslag.

De klok op Bologna Centrale

Hoewel de klok dus meteen na de aanslag gemaakt is, dachten de meeste inwoners van Bologna toch dat de klok altijd is blijven stilstaan op 10.25 uur. Hoe kan dat? In 2010 is er onderzoek gedaan onder 173 inwoners van Bologna. Maar liefst 92 procent van deze deelnemers gaven aan dat de klok altijd al kapot was sinds de dag van de aanslag en 79 procent zei dat de klok sinds die dag op 10.25 uur is blijven staan. Dit zijn allemaal mensen die dagelijks op het station kwamen en dus gezien moeten hebben dat de klok gewoon weer werkte na de aanslag.

Onderzoekers noemen dit het zogenaamde “Mandela effect”. Omdat het beeld van de klok op 10.25 uur vaak is gebruikt tijdens herdenkingen en in het nieuws, herinnerden inwoners van Bologna dat de klok altijd zo is blijven staan. Tot op de dag van vandaag staat de klok op het station van Bologna dus altijd nog op 10.25 uur.