Un’ode a de bezem

Italië heeft de Fiat, het Colosseum, de Vespa en het Vaticaan. Het heeft Michelangelo, Andrea Bocelli en Gianluigi Buffon. Én Italië heeft de prominent aanwezige bezem.

In deze rubriek roemen en bewieroken we zo bondig als mogelijk (wat jammerlijk zal mislukken) die typisch Italiaanse zaken die ons roeren en vervoeren. Prezen we eerder het ingenieus gevonden huwelijk tussen het keukenkastje en het afdruiprek, deze week rolt Italiamo de loper uit voor een andere huishoudelijke hulp.

Duik in een Italiaans opruimhok en je kunt er al je kwartjes om verwedden dat je er geen stofzuiger en wel een bezem vindt. De kans is ook aanzienlijk dat hij een prominente plek in de keuken heeft gekregen, als een soort pronkstuk van huishoudelijke toewijding. En altijd in de buurt om rozemarijn, zoutkorrels en andere herinneringen aan een godenmaaltijd op te vegen. Waar wij alles dat huisvlijt verraadt (stofzuiger, prullenbak) willen wegmoffelen in ons gladgestreken paleis, is het in Italië bijna een badge of honour: de bezem, de stoffer en blik, of wat te denken van de wapperende lakens aan een tot de draad versleten lijn? En wie weet hebben we daar zomaar il soggetto van volgende week te pakken.