Hier eet je de beste panettone ter wereld

Beste panettone

Panettone is kersttraditie numero uno in Italië. Het bakken van het zijdezachte kerstbrood van zuurdesem en rozijnen wordt aldaar dan ook nogal serieus genomen, getuige het feit er een om het jaar een WK panettonebakken plaatsvindt. Mag ook wel hoor, want een échte panettone kost je 48 uur om te maken en de gemiddelde Italiaan bakt ‘m dan ook niet zelf. Deze maand was wederom bakermat van het baksel Milaan het epicentrum van het festijn, maar de grote winnaar is dit keer géén Italiaan. Al zijn de nummer twee en drie dat wel. En het chocoladepanettonepodium is als troost weer wel volledig Italiaans.

De beste supermarktpanettone is overigens ook bekroond »

De beste panettone ter wereld

Elke twee jaar nemen professionele bakkers van over de hele wereld deel aan het WK panettonebakken. Er wordt geroken, geproefd en gekeken door een negenkoppige jury van panettonekenners en -bakkers, onder streng toezicht van een notaris. Tijdens de Coppa del Mondo del Panettone van 2024 ging de Mexicaanse meesterpatissier Ton Cortés er met de winst voor beste traditionele panettone vandoor.

Cortés is naast werkzaam voor Suca’l bakery in Barcelona een muzikant gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Hij werd in Spanje overigens al eerder voor beloond met een prijs, voor beste Spaanse panettone in 2019. De beste panettonebakker werd dan weer wel opgevolgd door twee Italianen: Pasquale Pesce van Pasticceria Pesce dal 1896 in Avella eindigde op nummer twee en Maurizio Sarioli van Il Pane di Maurizio Sarioli in Brescia sloot het podium af.

Cortés neemt de titel over van Giuseppe Mascolo, die in 2022 winst behaalde. Die laatste is toevallig ook ambassadeur van de panettone en bakt zich al jaren naar de top. Hij werd buiten wereldkampioen ook al eens bekroond tot panettonekoning en Mastro panettone.

De chocoladepanettone-kampioen

Ook was er een niet-zo-traditionele prijs te winnen; de Italianen bestormden net als twee jaar terug met drie man het podium voor de beste panettone van chocolade. Op het hoogste trapje stapte Pasquale Iannelli van pasticceria Casa Mastroianni in Lamezia Terme (Calabrië), de tweede plaats was voor Pasquale Marigliano van z’n gelijknamige pasticceria in Nola (bij Napels) en de derde voor Armando Pascarella van z’n eigen pasticceria in Polvica, Campania. Blijkbaar moet je Pasquale heten om succes te hebben in panettone-land.

Panettone zonder grenzen-verkiezing

Als voorloper van het WK panettonebakken vond dit jaar Panettone senza confini 2024 plaats, een reizend evenement op een schip dat sinds vorig jaar is aan het wereldkampioenschap. Een kampioenschap in het klein, waarvan de winnaars meestrijden om de wereldtitel. Wie daar de beste panettoni bakten volgens de jury van meester-patissiers? Pasquale Pesce mocht op het WK dan twee worden, maar bakte hier zowel dé Panettone zonder grenzen én de beste chocopanettone. De beste pandoro, een soort kerstbroer van panettone, werd gebakken door Roberto Moreschi van Roberto Pastry & Bakery in Chiavenna.