Hier eet je de beste panettone ter wereld

Beste panettone

Panettone is kersttraditie numero uno in Italië. Het bakken van het zijdezachte kerstbrood van zuurdesem en rozijnen wordt aldaar dan ook nogal serieus genomen, getuige het feit er een jaarlijks WK panettonebakken plaatsvindt. Mag ook wel hoor, want een échte panettone kost je 48 uur om te maken en de gemiddelde Italiaan bakt ‘m dan ook niet zelf. Anno 2022 was bakermat van het baksel Milaan het epicentrum van het festijn, en de grote winnaar was – zoals het hoort – een Italiaan. Al vindt het volgende wereldkampioenschap panettonebakken pas plaats in 2024, zijn er dit jaar wél winnaars uit de bus gekomen die volgend jaar gaan strijden om de titel.

De beste panettone ter wereld

Elke twee jaar nemen professionele bakkers van over de hele wereld deel aan het WK panettonebakken. Er wordt geroken, geproefd en gekeken door een negenkoppige jury van panettonekenners en -bakkers, onder streng toezicht van een notaris. Tijdens de Coppa del Mondo del Panettone van 2022 ging meesterpatissier Giuseppe Mascolo er met de winst voor beste traditionele panettone vandoor.

Meneer Mascolo is toevallig ook ambassadeur van de panettone en bakt zich al jaren naar de top. Hij werd buiten wereldkampioen ook al eens bekroond tot panettonekoning en Mastro panettone. Proeven? Pasticceria Mascolo bevindt zich in Visciano, op zo’n veertig kilometer van Napels. Nummer twee werd Claudio Colombo van Pasticceria Colombo, die een vestiging heeft in Comerio en Barasso, twee dorpjes in de buurt van Milaan. Nummertje drie was dan weer een Zwitser.

De chocoladepanettone-kampioen

Ook was er een niet zo traditionele prijs te winnen; de Italianen bestormden met drie man het podium voor de beste panettone van chocolade. Op het hoogste trapje stapte Annibale Memmolo van Pasticceria Memmolo Mirabella Eclano (in Avellino, ook vlakbij Napels), de tweede plaats was voor Bruno Andreoletti van Pasticceria Andreoletti in Brescia en de derde voor Marcio A. Orellana M. van Nima Srl di Gorle in Bergamo.

Panettone zonder grenzen-verkiezing

Als voorloper van het WK panettonebakken vond dit jaar Panettone senza confini 2023 plaats, een reizend evenement op een schip dat dit jaar voor het eerst gelinkt is aan het wereldkampioenschap. Een kampioenschap in het klein, waarvan de winnaars van 8 tot 10 november 2024 gaan strijden om de wereldtitel. Wie daar de beste panettoni bakten volgens de jury van meester-patissiers? Maurizio Sarioli van Brescia’s Forneria Il Pane, die er met z’n eerste deelname aan een wedstrijd meteen de hoofdprijs vandoor ging. De beste chocopanettone was van Leonardo Romano van Pasticceria Pesce dal 1896 in Avella en de Spanjaard Jesús Machí bakte de beste buitenlandse panettone.