Ricotta al forno

River Cafe groeide uit van bedrijfskantine tot een van de meest geliefde Italiaanse restaurants van Londen en daarbuiten. Dit recept uit River Cafe 30 is een van de favorieten van het restaurant. De ricotta al forno is een soort Italiaanse soufflé zonder bloem. Als hij gaar is, moet de bovenkant nog een beetje wiebelen.

Recept ricotta uit de oven

Ingrediënten

Voor 6–8 personen

  • boter en geraspte Parmezaanse kaas, voor de vorm

    River Cafe 30 – €39,99
  • 2 handenvol verse basilicumblaadjes
  • een handvol verse muntblaadjes
  • een handvol verse bladpeterselieblaadjes
  • 500 g buffelricotta
  • 120 ml double cream of slagroom
  • 2 eieren
  • 150 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 12 zwarte olijven, ontpit en gehakt

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 190 °C.
  2. Bedek de bodem en wand van een ronde springvorm van 30 cm doorsnee met een beetje boter en wat geraspte Parmezaanse kaas. Schud het teveel aan kaas eruit.
  3. Doe de kruiden in de kom van een foodprocessor en doe de helft van de ricotta en de slagroom erbij. Draai tot het lichtgroen is. Voeg de rest van de ricotta en slagroom toe en zet de machine weer aan. Voeg terwijl je aan het mengen bent de eieren stuk voor stuk toe. Strooi er zeezout en zwarte peper bij. Spatel tot slot de Parmezaanse kaas erdoor.
  4. Schep het mengsel in de vorm en verspreid de olijven erover. Zet het 20 minuten in de oven. De taart moet rijzen en een bruine korst krijgen, maar in het midden nog zacht zijn. Serveer hem na 5 minuten.