Dit kun je beter niet eten in Italië

Ook in het land met de lekkerste keuken ter wereld zijn er dingen die je beter niet kunt eten omdat ze gewoon niet lekker zijn. Ik moet zeggen dat het best even duurde voor deze lijst levensvatbaar was. Want eerlijk is eerlijk, veel smerige dingen zijn er niet. Maar doe jezelf alsjeblieft een plezier en eet deze dingen gewoon niet. Of eet ze ergens anders. Maar niet in Italië.

Sushi

Hoewel Italianen gek zijn op sushi en er heus wel plekken zijn waar het meevalt, is sushi eten in Italië niet het beste plan ooit. Er is namelijk één ingrediënt dat Italianen gek genoeg associëren met sushi: roomkaas. In (of op) elke maki, nigiri of inside out rol wordt roomkaas gedaan. En tot overmaat van ramp ook nog iets van aardbeien of mango. En gewoon in combinatie met zalm, tonijn, avocado of komkommer dus. Bah.

Bruschetta met tomaat

Dit is afhankelijk waar je ze eet natuurlijk, maar onze ‘ver-Nederlandste’ versie van de bruschetta vind ik vele malen lekkerder dan je ze in Italië krijgt. In Nederland wordt bij bruschetta’s vaak iets met knoflook, verse basilicum, olijfolie en zout gedaan. In Italië worden bruschetta’s gemaakt met geroosterd oud brood (soms niet eens geroosterd) met tomaat en voor de geluksvogel wat olijfolie. Soms krijg je zelfs een hele tomaat met een mesje erbij en wat brood. De strekking van Italiaanse bruschetta met tomaat is zo simpel mogelijk, maar het kan lekkerder.

Brood

Focaccia is fantastisch en bij bakkers in Italië kun je brood van ‘oké’ kwaliteit kopen, maar écht lekker kun je het brood in Italië niet makkelijk krijgen. Of misschien is brood gewoon een hele andere tak van sport in Italië dan in Nederland. De houdbaarheid is veel korter, wat op zich iets kan zeggen over de puurheid van de ingrediënten, maar het maakt het brood smakelozer, moeilijk te snijden en dus echt taai na twee dagen.

Friet

In Nederland zijn we behoorlijk verwend als het op friet aankomt. Want knapperige, goudgele, zoute, goed gebakken friet vind je niet zo snel in Italië. Meestal zijn ze nogal slap en smakeloos. Mayonaise en ketchup erbij is niet standaard. Patate al forno oftewel aardappeltjes uit de oven zorgen in een restaurant voor meer voldoening meer dan de friet.

Salades

Salades zijn voornamelijk niet boeiend in Italië, meestal zijn het wat blaadjes sla, tomaat en wat geraspte wortel. Dan mag je ‘m zelf afmaken met olijfolie, balsamicoazijn en zout. Als je geluk hebt is er nog iets van mozzarella of een verdwaalde maiskorrel in te vinden, maar dat is het dan ook wel.

Boter

De onoplettende boter-gebruiker zal misschien niet direct merken dat de boter een stuk minder lekker is in Italië dan in Nederland (of Frankrijk uiteraard), maar toch is het zo. Boter wordt nauwelijks gebruikt in de Italiaanse keuken dus het zou goed kunnen dat de prioriteiten elders lagen. De ‘standaard’ Italiaanse boter is nogal brokkelig en hard. En smakeloos.