Een persoonlijke ode aan de meest smerige pizza op de kaart

Oké, over pizza met ananas gaan we het niet hebben. Als je pizza Hawaï lekker vindt, doe je ding, zou ik zeggen. Het kan erger. Zo hoorde ik een keer dat iemands lievelingspizza – misschien overbodig om te zeggen maar dit was geen Italiaan – een pizza met döner kebab, tonijn uit blik, gorgonzola, olijven en knoflooksaus was. En zelfs dat respecteer ik. Ik bedoel, ik hoef het niet te eten, maar verder prima. Ik hoop stiekem namelijk wel op eenzelfde soort reactie als ik mijn persoonlijke favoriet vertel.

Mijn persoonlijke favoriet is namelijk pizza patatine e würstel, oftewel pizza met patat en een soort grote knakworst in plakjes. Vanaf het moment dat ik deze pizza voor het eerst proefde, heb ik getekend voor een levenslange craving. Ik begrijp het als je hier al afgehaakt bent, maar wacht nog heel even. Je moet ‘m echt proberen. Dit is de aller- aller- allerlekkerste smerige pizza die op de kaart staat in Italië. En daarnaast de meest veilige keuze, ik zal je uitleggen waarom.

Allereerst staat deze pizza bekend als kinderpizza in Italië. Dit omdat, zelfs als je een beperkt smaakpalet hebt, deze pizza nooit teleurstelt. Het krokante van de zoute frietjes en de fabrieksmatig gecreëerde gerookte smaak van de würstel in combinatie met een knapperige pizzabodem en tomatensaus is simpel gezegd de hemel. Je kunt deze pizza zowel ‘bianco’ als ‘rosso’ eten, dat wil zeggen zonder of met tomatensaus, mijn advies zou rosso zijn. Zelf vond ik deze pizza ook een uitstekende manier om te bestellen op dates, lekker provocerend.

Napels is de geboorteplaats van deze pizza en tevens walhalla van alles wat met patat en würstel te maken heeft. In Napels zijn ze groot fan van frituren én van pizza. Dus duurde het niet lang voor één plus één plus één, samen drie werd. Je kunt veel zeggen over Napolitanen, maar ze weten wel wat lekker is.

Tevens is deze pizza honderd procent fool-proof als het gaat om waar je hem bestelt. Waarschijnlijk omdat zowel de friet als worst gefrituurd worden, frituren geen hogere wiskunde is, en de smaak bepalen. Uitstekende pizzeria met houtoven? Lekkere pizza patatine e würstel. Pizzeria-snackbar die vanaf middernacht open is? Lekkere pizza patatine e würstel. Een etablissement waar de salmonella bijna van de afzuigkap afwandelt? Lekkere pizza patatine e würstel. Toen in in Rome woonde bestelde ik pizza’s door heel Rome. En welke stelde nooit teleur? Kater of geen kater? Juist.