De belangrijkste bijgeloven in Italië
Italianen en hun bijgeloof; ze kunnen niet zonder elkaar. Het is dan ook niet verrassend dat ze er heel wat bijgeloven op nahouden, veel die een Bijbelse oorsprong hebben. Wil je verzekerd zijn van een portie geluk in Italië? Houd je dan aan onderstaande ‘regels’.
Bijgeloof in Italië
1. Voeten van de vloer als je vrijgezel bent
Als je vrijgezel bent mag de bezem je voeten niet raken wanneer iemand de vloer schoonmaakt. De oorsprong hiervan is best grappig, vind ik dan: het gezegde gaat dat iemand je van je voeten moet zwepen waar je dan uiteindelijk mee gaat trouwen. Dus als een bezem je voeten raakt, zal je niet door een potentiële partner van je voeten worden gezwiept. Goed om te weten.
2. Olijfolie in een kom met water druppelen
Zo check je malocchio, oftewel het boze oog. Dit doe je door een druppel olie van je vinger in een bord of kom met water te laten vallen. Als de eerste druppel vervaagt of onzichtbaar wordt, is er een malocchio aanwezig. Dan moet je nog twee druppels vanaf je vinger erin laten vallen.
3. Fare le corna
Dit is een gebaar dat ongeluk zou afwenden. Hierbij strek je je wijsvinger en pink en buig je de rest van je vingers naar binnen zodat het net hoorntjes lijken. Je hand richt je naar beneden (niet naar boven: dan zeg je namelijk dat iemands partner vreemdgaat).
4. Toccare ferro
Dit gebaar kennen we ook in Nederland: iets afkloppen om zo ongeluk af te wenden. In Nederland doen we dat op hout, in Italië doen ze het op ijzer.
5. Het getal 17
Voor vrijdag de dertiende zijn ze in Italië niet bang, hoor. Nee, daar is juist het getal 17 het nummer dat ongeluk zou brengen. Sterker nog, de Italianen geloven dat 13 juist geluk brengt. Vrijdag de zeventiende is dus niet echt een geliefde dag in Bella Italia. Dit wordt overigens ook wel eptacaidecafobia genoemd: de angst voor het cijfer 17. Dit is te herleiden naar de Griekse oudheid: Pythagoras vond dit cijfer helemaal niets omdat het tussen zijn twee favoriete nummers in zat: 16 en 18.
6. Geen appels eten op eerste kerstdag
Een appel is de verboden vrucht en is een no go op eerste kerstdag. Daarnaast is ook je bestek gekruist neerleggen op je bord een schande; dit zou verwijzen naar de kruisiging van Jezus Christus. Tijdens Kerstmis is het cijfer 13 dan weer wél een ongeluksgetal, als je kijkt naar het aantal aan tafel dan, want dit zou te veel doen denken aan het laatste avondmaal van Jezus Christus en zijn apostelen.
7. Wijn inschenken met links
Dit zou voor ongeluk zorgen, dus beter schenk je wijn met je rechterhand in. Ben je dat vergeten en is het tóch je linkerhand geworden? Geen stress, maar knoei dan wat wijn naast je glas. Als je gezelschap zijn vinger daarin doopt en zijn nek ermee nat maakt zal het juist zorgen voor geluk bij de rest.