13 wijze levenslessen van Federico Fellini

Regisseur Federico Fellini

Als ik Federico Fellini moet omschrijven op basis van zijn films (La Dolce Vita, Le Notte di Cabiria, Otto e Mezzo) noem ik hem een mafkees met diepgang. Een beschrijving die in mijn ogen aardig onderstreept wordt door de wijze woorden die de filmregisseur in zijn 73 levensjaren uitsprak, waar ik mijn favorieten voor je uitpikte. Lees vooral door tot de laatste, want die levensles van de wijlen wijsgeer is pas écht mooi. En maak je niet druk om het bewust gekozen aantal, want 13 is in Italië een geluksgetal.

Levenslessen van Federico Fellini

♥ “Ik denk dat ik maar heel weinig heb geleerd in al deze jaren.”

♥ “Ik heb geleerd dat blauw en zwart samen pijn doen aan je ogen.”

♥ “Ik heb geleerd dat sommige geuren in je geheugen blijven hangen, en als je ze dan weer ruikt, is het alsof al die jaren nooit voorbij zijn gegaan.”

♥ “Ik heb geleerd dat iedereen iets te vertellen heeft, maar ook dat het haten van bepaalde mensen je helpt om beter te leven.”

♥ “Ik heb geleerd dat je op sommige ochtenden je arm af zou willen staan om nog vijf minuten langer te mogen slapen.”

♥ “Ik heb geleerd dat je soms zo graag de liefde met iemand wil bedrijven dat je die persoon het op je knieën zou vragen.”

♥ “Ik heb geleerd dat er mensen zijn die zo’n pain in the ass zijn dat ze een sieraad zijn voor de testikels.”

♥ “Ik heb geleerd dat er niets bedwelmender is dan vasthouden aan je keuze. En het dan mis hebben.”

♥ “Ik heb geleerd dat er niets grappiger is dan het eens zijn met een idioot. En dan vanbinnen lachen.”

♥ “Ik heb geleerd dat niets mooier is dan ’s nachts op te staan terwijl iedereen slaapt en in alle eenzaamheid als een hond door het vuilnis te dwalen, op zoek naar enig bevredigend gevoel.”

♥ “Ik heb geleerd dat je favoriete shirt vet aantrekt op een dodelijke manier.”

♥ “Ik heb geleerd dat er niks fijner is dan op een ochtend wakker worden zonder te weten hoe laat het is, zonder de kamer te herkennen en vooral zonder te weten hoe je daar bent gekomen.”

♥ “Maar bovenal heb ik geleerd dat de écht belangrijke dagen in iemands leven er maar vijf of zes in totaal zijn. Alle andere zijn slechts opvulling. Dus over zestig jaar herinner je je de dag niet meer dat je afstudeerde van school, of de dag dat je een Oscar won. Je herinnert je die nacht waarin jij en je vrienden, de echte, tien sigaretten per persoon rookten en dronken de longen uit jullie lijf schreeuwden in de regen op straat. Dat zijn de momenten wanneer het leven écht sneller klopt.”

Bron: Italy Segreta