Hier kijk je de allermooiste blauwe supermaan live boven de skyline van Rome
Ik mag dan geen waarzegster zijn, maar kan je wel vertellen dat er vanavond iets magisch te gebeuren staat aan de hemel. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de blauwe supermaan zich laat zien, wat een nogal uitzonderlijk spektakel is omdat-ie ook nog gezelschap krijg van een ander wonder aan de lucht. Maar gezien ons Holland nogal wisselvallig is qua buien en je hoogstwaarschijnlijk ook geen zin hebt om voor dag en dauw buiten te gaan staan, heb ik fantastisch nieuws voor je: de mooiste blauwe supermaan kun je gewoon live kijken vanuit je bed. Boven de skyline van Rome.
Wat is een blauwe supermaan?
Zo’n blauwe supermaan is dus allereerst niet blauw. Hij heet blauw wanneer hij z’n volle gezicht voor de tweede keer in één maand laat zien. Een blauwe maan komt dus maar weinig voor, waar ook de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’ vandaan komt, wat zeldzaam betekent. Nog bijzonderder is dat deze blauwe maan een supermaan is, wat betekent dat-ie zo’n zeven procent groter en veertien procent helderder is dan hoe je ‘m normaal ziet, vanwege de kleinere afstand tot de aarde. De volgende keer dat zo’n blauwe supermaan zal verschijnen is pas in 2037. Maar wat nóg unieker is, en hoogstwaarschijnlijk een once in a lifetime-ervaring is: er is een heldere planeet vlak boven de blauwe supermaan te zien. Saturnus, om precies te zijn.
Tot zover mijn astronomieles, vanaf hier geef ik het over aan de echte experts: de Italiaanse astronomen van The Virtual Telescope Project die de blauwe supermaan en z’n vriendje Saturnus live zullen uitzenden boven de Eeuwige Stad.
De blauwe supermaan live kijken
Ik heb het streampje vast voor je opgezocht en hieronder geplakt, want daar zal je de blauwe supermaan live kunnen aanschouwen. Je moet er wel even een wekker voor zetten, want experts kiezen natuurlijk het beste tijdstip voor het spektakel uit, niet voor jou persoonlijk.
Om 5.30 ’s ochtends gaat de livestream aan om de blauwe supermaan op z’n allermooist te zien, wanneer hij laag bij de aarde (da’s beter dan hoog aan de hemel) staat en Rome in een goed maanlicht zet. Terwijl jij rustig wakker wordt heb je dan nog lang genoeg de tijd om te loeren tot de zon om 6.34 opkomt en de blauwe supermaan om 6.40 kopje onder gaat.