Gezond oud worden? De 9 geheimen van de Blue Zones

Afgelopen weekend keek ik de documentaire How to live to 100, Wherever you are op Netflix. In deze documentaire gaat Blue Zone-expert Dan Buettner op zoek naar de geheimen van deze gebieden waar mensen ouder worden dan honderd jaar. Waarom worden de mensen hier ouder dan honderd jaar? En sterker nog, waarom zijn deze centenarians fitter dan de gemiddelde twintiger van nu?

Buettner bestudeert deze zogenaamde blauwe gebieden al meer dan twintig jaar en in de documentaire reist hij af naar deze vijf bijzondere plekken op de wereld. Per gebied wordt er ingezoomd op de geheimen, maar ook de dingen die al deze vijf Blue Zones gemeen hebben. Een van deze Blue Zones ligt in Sardinië, ook wel Isola dei Centenari genoemd.

Blue Zone op Sardinië

In de regio Ogliastra zie je de oudjes nog kwiek door de steile straten van de dorpen lopen. Obesitas en andere ouderderdomskwalen zoals diabetes, hartziekten en zelfs kanker kennen ze hier niet. Op deze plek in Sardinië is veel hetzelfde gebleven als duizend jaar geleden. Hoe dan? Een supergezond dieet van verse groenten, bonen en huisgemaakte broden. Zelfs pasta en pizza staan op het menu. Koolhydraten zijn het geheim en met name het zuurdesemdeeg wat hier gebruikt wordt. Dit zou zorgen voor een lagere kans op diabetes.

En juist de steile straten in de dorpen zorgen ervoor dat mensen hier aan hun dagelijkse portie beweging komen. Geen ijzergegooi in de gym maar een gezonde manier van bewegen. Ook wordt er gesproken over de rode wijn, Cannonau, die hier dagelijks gedronken wordt. De samenstelling van deze wijn is rijk aan antioxidanten en zou een gunstig effect hebben op de gezondheid. Zo gek is een glas rode wijn bij het eten dus niet. Benieuwd naar de andere geheimen van deze honderdjarigen op Sardinië? In de Netflix docu How to live to 100, Wherever you are worden ze allemaal genoemd.

Blauwe zones in de wereld

In de wereld zijn er dus vijf Blue Zones waarvan Sardinië er eentje is. Daarnaast vind je Blue Zones in Japan en in Griekenland. Je zou denken dat de gemene deler het eilandleven is. Maar ook in Costa Rica en zelfs in de US, California, is een Blue Zone te vinden. Mensen worden hier dus knetteroud in goede gezondheid en in deze gebieden kennen ze bijna geen eenzaamheid, angst of depressies.

Gezond oud worden: 9 tips

Onderzoek naar deze bijzondere blauwe zones wijst uit dat er negen punten zijn die de plekken gemeen hebben, ook wel de Power Nine genoemd. Zo kun jij ook de honderd jaar aantikken:

  • Familie komt altijd op nummer één. Bezoek je omaatje wat vaker en neem op als je ouders bellen.
  • Zorg voor zo min mogelijk stress. Probeer elke dag tijd te maken voor ontspanning.
  • Vind je “ikigai”, de reden dat je elke dag op wilt staan. Dit kan je zomaar zeven extra jaren opleveren.
  • Beweeg op een natuurlijke manier. Ruil je sportschool in voor een dagelijkse wandeling.
  • Eet volgens de 80% regel en stop net voordat je een vol gevoel hebt.
  • Vind je tribe. Wanneer je tot een bepaalde groep behoort en daarmee regelmatig samenkomt, heeft dat een positieve invloed op je gezondheid.
  • Eet voornamelijk plantaardig, geen sojahamburgers, maar met bonen en verse groenten kom je al een heel eind.
  • Bouw een goede vriendenkring op en spreek regelmatig met hen af.
  • Drink wijn, natuurlijk wel met mate. Een glas tijdens het eten of wanneer je gezellig met vrienden bent. En nee, je kunt deze alcohol-inname niet opsparen en in het weekend meer dan tien wijn achterover slaan.