Dit Italiaanse restaurant in Amsterdam vraagt gasten om minder parfum te dragen

Raar maar waar: het fijne Italiaanse restaurant Toscanini vraagt gasten om minder parfum te dragen. In de reserveringsmail verzoekt de Amsterdamse zaak sinds november gasten om het parfum subtiel te houden. Maar als je er iets beter over nadenkt, is het zo gek nog niet. Hulde, zeggen fijnproevers zelfs tegen Het Parool dat er vandaag een uitgebreid artikel aan wijdde.

Nu ken ik nog een Insta-discussie van een tijd terug rondom een foodblogger die een waardeloze avond had gehad door het parfum van haar restaurantburen. Daar was de nuchtere Hollander niet van gediend in de commentsectie. Maar fijnproevers hebben wel een punt.

Zoals je last kunt hebben van een sigarettenwalm, kun je ook gestoord worden door parfum. Al dan niet iets aangenamer. Maar geur en smaak zijn met elkaar verbonden, en een aromatisch boeket in de hals kan de smaken op het bord van je buurman ook verbloemen. Niet alleen dat; zelfs chefs in een open keuken kunnen er last van hebben. En uiteindelijk heb je daar zelf ook geen profijt van. Meerdere voorvalletjes van door parfum bedwelmde chefs waren genoeg voor Toscanini om voortaan te vragen aan gasten om voor een spraytje minder te gaan.

Ikzelf probeer er sinds mijn wijncursussen ook op te letten voordat ik uit eten ga. Daar leerde ik hoe groot het effect is van parfum op de aroma’s waar we van moesten leren. Er werd dan ook nadrukkelijk gevraagd daar geen parfum te dragen. In Nederlandse restaurants is het echter nog niet doorsnee om gasten erop te sturen, maar in het buitenland hier en daar al wel. In Japan is het zelfs een soort ongeschreven regel. Volgens de eigenaren van Toscanini reageren gasten tot nu toe goed. Maar of de gemiddelde Nederlander ervan gediend zal zijn om regels te krijgen van een restaurateur? Ik ben benieuwd of dit stukje opvoeding werkt.