Zo reis je 5 dagen onbeperkt door Italië voor maar €49

Drie steden combineren in één trip? Dat wordt je met het rondreisticket van Trenitalia heel makkelijk gemaakt. Nu hoef je natuurlijk niet als een Amerikaan die voor het eerst in Europa is van Milaan naar Napels naar Venetië en weer terug naar Rome te reizen in een halve week tijd, maar in drie of zelfs vijf dagen kun je heel wat moois van Italië zien wat je anders niet zo gauw zou combineren.

Hoe het ticket werkt

Italia in tour is een regionale promotie waarmee je zoveel kunt reizen als je wilt. Je kunt een ticket voor drie of voor vijf opeenvolgende dagen kiezen, waarmee je op (bijna) elke Trenitalia-trein kunt stappen. Dat verzekert je van een plekje tweede klas van boemel tot sneltrein. Drie dagen kost je €29, vijf dagen €49. Een paar trajecten zijn uitgesloten, zoals Lombardije (geen tour de Milaan of merentocht dus), de Cinque Terre, Bolzano en de rit van Trento naar Bassano del Grappa. Om je een beetje te inspireren zocht ik vast was leuke tochten voor je uit die je zou kunnen afleggen.

Rondreis trein in 3 dagen door Italië

In drie dagen tijd zou ik persoonlijk niet drie grote steden aandoen, simpelweg omdat je drie grote steden in drie dagen niet in je op kunt nemen. Zonde. Wat je wel kunt doen is naar een grote stad reizen, daar verblijven en vervolgens in drie dagen tijd naar de volgende grote stad reizen met één à twee tussenstops per dag. Tussen Venetië en Florence kun je bijvoorbeeld stoppen in Padua en Bologna en tussen Florence en Rome in Arezzo, Assisi en Perugia. Of doe een trip langs de west- of oostkust met genoeg strandtijd tussendoor. Het noorden en het midden van Italië zijn perfect voor zo’n Italia in tour 3 ticket, gezien de reistijden er te overzien zijn.

Ook een goed idee? Zo’n driedagenticket gebruiken met één uitvalsbasis. Parkeer jezelf bijvoorbeeld strategisch in Bologna, en je kunt eerst zo lang je wilt in de stad blijven, om wanneer je er klaar mee bent drie dagen op pad te gaan. Dag één een retourtje Florence, dag twee een retourtje Venetië en dag drie een retourtje Rome bijvoorbeeld. Dat zijn redelijk uitersten, maar wel allemaal treinreisjes die je maximaal twee uur kosten (enkele reis) en waar je als losse tickets een stuk meer voor kwijt bent.

Rondreis trein in 5 dagen door Italië

In het zuiden liggen de steden wat minder dicht bij elkaar en is het treinnetwerk wat minder uitgebreid. Daar kun je een vijfdagenticket dus goed gebruiken. Reis bijvoorbeeld van Rome naar Napels, doe een dagje Amalfikust en reis dan in zo’n vier uur richting Tropea in Calabrië. Als je dan nog zin hebt zou je de oversteek naar Sicilië kunnen maken en na een reis van vier uur kunnen eindigen in Taormina. Of verdeel een trip van Rome via Napels en Bari naar Lecce over vijf dagen, waartussen de reizen ook maximaal rond de vier uur zijn. Je opties zijn eindeloos.

Italia in tour-ticket boeken? Dat doe je hier online of via de balie of ticketmachines op Italiaanse treinstations.