6x boek over wijn: favoriete Italiaanse wijnboeken

Denk je wijnkenner te zijn, heb je het hoofdstuk Italië nog niet ontkurkt. Ik heb WSET3 op zak en kan je denk ik nog geen kwart vertellen van wat er te vertellen valt over de Italiaanse wijnwereld. Want al is het land de grootste wijnproducent ter wereld, is het commerciële exportproduct dat bij ons op tafel staat slechts het topje van de ijsberg. En ook in wijnstudies komen alleen de klassiekers aan bod, terwijl er zoveel waanzinnige inheemse druiven en toffere wijnstijlen zijn. Mijn droom is ooit nog verder te studeren op Italiaanse wijn, maar tot die tijd doe ik het een boek over wijn zoals deze. Stuk voor stuk aanraders voor de wijnliefhebber, van topwijn uitkiezen voor beginners tot leerstof voor de expert.

6x boek over Italiaanse wijn

Wine Class: De Druif

Ik ben zelf nogal dol op dit boek. Gianluca Di Taranto werkte als sommelier bij onder meer The Jane en deed ervaring op bij Piazza Duomo in Alba en Osteria Francescana in Modena, twee van de beste restaurants van Italië. Dat klinkt dat heel chic, maar in zijn Wine Class: De Druif pakt hij het allesbehalve stijfjes aan. Zijn ABC van druiven en is heerlijk humoristisch geschreven, waardoor de inhoud dan misschien wat moeilijk is, maar zelfs leuk is om te lezen als je niks van wijn weet. Met naast lekkere teksten een handige rijtje info als smaakprofiel, vergelijkbare wijnen en tips per druif.
Wine Class: De Druif – €26,99

Native Wine Grapes of Italy – Ian d’Agata

Een soort bijbel van Italiaanse druivenrassen, en dat zijn er on-tel-baar veel (zo’n 500) waar wij in Nederland nog nooit van gehoord hebben. Dit is er wel echt een voor de kenner en de complexe materie is ook nog ‘ns in het Engels beschreven. Desalniettemin is het voor een liefhebber echt een om in de kast te hebben staan. Het vervolg is ook een aanrader, dat dieper ingaat op het terroir: Italy’s Native Wine Grape Terroirs. Ian d’Agata is een van de bekendste wijnkenners van Italië en een geliefd wijnschrijver wereldwijd.
Native Wine Grapes of Italy – €43,95

Gambero Rosso – Italian Wines 2023

Sinds ’87 publiceert het tonaangevende culinaire tijdschrift Gambero Rosso de Vini d’Italia, inmiddels de meest invloedrijke wijngids van Italië. Elk jaar krijgen geproefde wijnen een cijfer in de vorm van bicchieri, waarbij drie glaasjes het hoogst haalbare is: een buitengewone wijn. Twee glaasjes is zeer goed en één glaasje goed. Wie dus op de hoogte wil zijn van de topwijnen van het jaar, die moet de Vini d’Italia in huis hebben. Voor het gemak wel de Engelstalige versie.
Gambero Rosso – Italian Wines 2023 – € 25,86

Vino – Joe Campanale

Joe Campanale is gerenommeerd sommelier, restauranthouder, auteur, wijnexpert én maakt zelf ook nog eens wijn. In Vino gaat hij in op het Italiaanse wijnlandschap van nu, dat mateloos interessant is. Steeds meer wijnmakers gaan wars van de ouderwetse stijlen en regeltjes en pleiten voor vergeten inheemse druiven en duurzame productie. Daarnaast ook een prachtig boek voor op de boekenplank en een mentale reis door alle wijnregio’s van Italië.
Vino – €25,99

Langs de wijngaarden van Italië – Marie Florence van Es

In haar tijd in Rome raakte Marie Florence van Es gefascineerd door Italiaanse wijnen. Na een opleiding tot sommelier bij de Associazione Italiana Sommeliers mag ze zichzelf inmiddels expert noemen op dat gebied. De ideale tourguide om mee te nemen langs de wijngaarden van Italië dus, maar dan handig in je rugzak. Ze loodst je door alle wijnregio’s in de vorm van heldere info en leuke tips voor wijnhuizen. Het boek is inmiddels wel wat jaartjes oud, dus vooruitstrevend kun je het niet meer noemen. Maar voor de niet al te ervaren wijnliefhebber een mooie gids.
Langs de wijngaarden van Italië – €25,10

Wijnkenner word je zo – Ophélie Neiman

Geen persoonlijke favoriet en niet toegespitst op Italiaanse wijnen, maar wel een toptip voor wijnkenners in de dop. Verwacht geen wijnencyclopedie, maar een makkelijk boek met schema’s en afbeeldingen waarin je op toegankelijke manier van alles over wijn leert. Van het proeven tot de productie, de regio’s tot een fijne fles uitkiezen in de winkel, van alles de basis die de dorst opwekt naar meer. Dan kun je daarna aan de boeken hierboven beginnen.
Wijnkenner word je zo – €23,50