Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken (volgens Sophie dan)

Ik heb een huis van dertig vierkante meter en een aanzienlijk deel daarvan wordt bezet door stapels kookboeken. Door mijn vorige baan werden die stapels met de week hoger, dus ben ik er bij mijn laatste verhuizing met de bezem doorheen gegaan en hebben alleen de beste exemplaren de schoonmaak overleefd. Italianen komen uiteraard de deur nog wel zonder gedoe in en hebben hun eigen torentje van Pisa in m’n keuken. Welke Italiaanse kookboeken er bovenop liggen, altijd binnen handbereik? Dit zijn mijn favorieten.

De beste Italiaanse kookboeken

Italopop

Een van mijn favorietje klusjes in mijn tijd bij ELLE Eten was artikelen onlineproof maken van Vanja van der Leeden. Vanja schrijft over een peulenschil alsof het een diamant is en maakt recepten waar je de hele nacht over door blijft dromen. Gooi dat in de blender met de fantastische foto’s van haar man Remko Kraaijeveld en je krijgt kookboeken die allemaal op een altaartje mogen. Je kunt wel stellen dat ik in m’n noppies was toen Vanja een paar weken terug met Italopop kwam. Met niet alleen recepten die een onverschillig handgebaar maken naar de traditionele Italiaanse keuken, maar ook persoonlijke verhalen uit haar eigen Italië waar je geen genoeg van krijgt.
Italopop, Vanja van der Leeden – €39,99

Toscanini Pasta

Het splinternieuwe pastaboek van Toscanini heb ik hier al uitgebreid bejubeld. Jarenlang runnen Leonardo Pacenti en Maud Moody al een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam, sinds kort zijn ze dankzij hun Toscanini Pasta ook executive chef van mijn keuken. Een instant klassieker die laat zien dat je pasta echt nooit beu zult raken.
Toscanini: pasta, Leonardo Pacenti & Maud Moody – €35

Brutto

Stiekem heb ik deze nog niet op mijn boekenplank, maar hij staat bovenaan mijn wensenlijst. Ik durf door Russell Normans Polpo wel te wedden dat dit kookboek zich ook direct bij mijn favorieten aansluit. Daarnaast is Brutto een liefdesbrief aan mijn lievelingsstad Florence en haar keuken, die schittert in eenvoud. Brutto betekent dan ook lelijk, maar is een referentie naar brutto ma buono: lelijk maar lekker. Triest genoeg overleed de auteur en chef twee weken terug, net na de lancering van zijn laatste meesterwerk.
Brutto – Russell Norman €34,99

Essentials of Classic Italian Cooking

Een soort handboek voor de Italiaanse keuken dat je mee kunt geven aan een ineens volwassen geworden koter die het nest verlaat, maar waar je ook een ervaren kok blij mee maakt. De Italiaanse Marcella Hazan verhuisde na haar huwelijk naar de VS en leerde de Amerikanen (en de rest van de Engelstalige wereld) wat écht Italiaans koken is. Essentials of Classic Italian Cooking is een combi van haar kookboeken The Classic Italian Cook Book en More Classic Italian Cooking en is net zo oud als ikzelf ben: 31 jaar.
Essentials Of Classic Italian Cooking, Marcella Hazan – €26,55

Mezcla

Geen echt Italiaans kookboek, maar een mixje – wat de titel ook zegt. Ixta Belfrage kende ik voorheen vooral als die extra naam die weleens naast Ottolenghi stond, maar stapte met Mezcla uit zijn schaduw. Ze heeft Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots, maar woonde een tijd in Italië. Uit dat exotische mengsel ontstond dit kookboek, waarin je duidelijk wat Italië proeft, maar ook ziet hoe leuk is het is om van de traditie af te stappen. En dan die cover. Mi piace.
Mezcla, Ixta Belfrage – €32,99

De Zilveren Lepel Classic

Of het echt zo is dat elke Italiaan een Zilveren Lepel in z’n kast heeft staan, heb ik nooit gecheckt. Maar De Zilveren Lepel is naar het schijnt al jaren het bestverkochte kookboek in Italië dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Er zijn vele versies – zo ben ik zelf ook zeer te spreken over De Vegetarische Zilveren Lepel en blader ik graag door het wat meer verhalende De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust – maar de winnaar is voor mij toch wel de Classic. Hierin staat een verzameling van de beste recepten wat natuurlijk leuk en lekker is, maar het boek bevat ook fotografie bij elk recept en ik moet zeggen dat ik dat een groot pluspunt vind. Van alleen letters ga ik toch wat minder watertanden.
De Zilveren Lepel Classic – €49,99

Made at Home

In Londen zitten aardig wat goede Italiaanse restaurants die met hun kookboek in mijn keuken zijn beland. Restaurants van Russell Norman, River Cafe 30, maar ook de sterrenzaak van Giorgio Locatelli. Die klinkt als enige hartstikke Italiaans, en dat is hij ook. De chef woont alleen wel in Londen. Zijn geboortegrond is Noord-Italië, zijn vakantiehuis staat in Puglia en Made At Home is een verzameling van verhalen en recepten die voor Locatelli allemaal ’thuis’ uitdrukken. Made at Home is het perfecte boek voor wanneer je een uitgebreid Italiaans familiediner wilt koken, met recepten die geschikt zijn voor vaak zes man.
Made at Home, Giorgio Locatelli – €24