Attento! Het Gardameer deelt nogal wat boetes uit als je niet oppast

In Italië is het als toerist op een aantal plekken op de tenen lopen, wil je geen boete riskeren. Zo kun je je teenslippers beter in je vakantiehuis laten, want daarop kun je niet op je tenen lopen én de kans dat je een rekening ontvangt is aanwezig. Dacht ik eerder dat Venetië het wel heel bont maakt qua bijzondere boetes, lijkt het Gardameer aan een inhaalslag te zijn begonnen. Aan deze regeltjes moet je je houden aan het Lago di Garda.

Regels aan het Gardameer

Geen auto’s en fietsen in Sirmione

Alleen inwoners en hotelgasten mogen het historische centrum inrijden.

Niet naaktzwemmen in het meer

Gewoon dat badpak of die zwembroek aan, want op de meeste plekken is naaktzwemmen verboden.

Geen balspelletjes op het strand

Voetbal, razend rondjes rennen en andere dingen die vallen onder ‘objecten gooien’ kun je ook maar beter laten op het strand.

Geen luide muziek op het strand

Speakers kun je thuis laten en je blokfluit ook, want muziek afspelen of maken op hoog volume mag niet.

Niet wildkamperen of picknicken aan de oever

Voor slapen moet je naar officiële campings. Een kampvuur maken, barbecue aansteken of picknick doen is ook niet de bedoeling.

Geen natte was ophangen in Limone

Frustraties in Limone zorgden voor een boetekans tot €500 wanneer je wapperende waslijnen maakt aan je balkon, je terras of elders in het oude centrum.

Huisdieren mogen niet mee naar het strand

Op de meeste stranden geldt deze regel, en in Torri del Benaco zijn ze het strengst; daar mag de hond niet het water in als er mensen in de buurt zijn.

Niet rondlopen in je badkleding

Rond Malcesine en Peschiera del Garda krijg je een boete wanneer je als man in je blote bovenlijf loopt, en als vrouw enkel in badkleding.

Geen bachelorettes of examenfeestjes

Rondom de twee bovengenoemde plaatsen zijn dit soort feestjes ook niet gewenst en staat je een potentiele boete te wachten van €50 tot €500. Ook ben je al je feestgerelateerde artikelen kwijt, want die worden ingenomen.

Klinkt dit je allemaal wat streng? Er is een reden dat gemeentes besluiten zoals deze maken. Veel plaatsen worden, met name in de zomer, geteisterd door toeristen. Die lappen op vakantie de regels graag aan hun laars, waarvan de gevolgen vooral ten last zijn van inwoners. Om het op de woonplek van deze Italianen dus nog een beetje aangenaam te houden, staan er dus boetes op bepaalde dingen. En zeg nou zelf, je daaraan houden is zo’n opgave toch ook weer niet?