Recept: met het winterse bommetje bombardino blijf je warm

‘Bommetje’ kun je ook in de winter roepen, maar dan op de skipiste. Verwacht niet dat iedereen zichzelf dan massaal in de sneeuw werpt, maar eerder dat men naar de bar rent. Als je het in het Italiaans doet dan. Want Bombardino is hét Italiaanse wintersportdrankje waar je het instant warm van krijgt. Dat wil je proeven, dus hierbij een recept.

Bombardino op de piste

Maar eerst nog even over die Bombardino zelf. Eigenlijk is het een Italiaans advocaatje, maar dan wel net wat specialer en met een stuk minder oubollig imago. De Bombardino lepel je bovendien niet uit je glas, maar drink je. Hij is vloeibaarder dan advocaat en je drinkt ‘m net als warme chocolademelk, met een dot slagroom en het liefst ook nog kaneel. Maar de temperatuur is niet het enige waar je het warm van krijgt. Zo’n bommetje laat de interne thermometer ook door de alcohol direct wat oplopen. Het schijnt dan ook dat het wintersportdrankje daar z’n naam vandaan heeft, toen een gast het drankje in een rifugio in Lombardije dronk en de vergelijking luidkeels duidelijk maakte. Een legende die veel vormen kent, maar hier onderaan lees je wel de mooiste.

Bombardino calimero, pirata en scozzese

Je kunt een Bombardino op verschillende manieren maken, waarbij je vals kunt spelen met Hollandse advocaat om het jezelf het makkelijkst te maken. Maar dat vinden we stom en bovendien smaakt zelfgemaakte zabaglione duizend maal beter. De middenweg is de OG Italiaanse eierlikeur gebruiken: VOV of ZABOV, en mengen met marsala of brandewijn. Geproefd, goedgekeurd en smaakt die Bombardino naar meer? Dan kun je er nog drie variaties op fabriceren:

 • Calimero, waarbij je espresso toe
 • Pirata, met een tropische toets van rum in plaats van brandy
 • Scozzese, die Schots wordt door whisky te gebruiken in plaats van brandy

Het recept voor Bombardino

Ingrediënten

 • 4 eierdooiers
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 120 ml brandewijn of marsala
 • extra brandewijn voor de bombardino (hoeveelheid naar smaak)
 • slagroom
 • kaneel

Bereiding

Maak eerst de zabaglione; je kunt hier voor brandewijn kiezen in plaats van traditionele marsalawijn. Dat doen Italianen in hun bommetje ook gewoon.

 1. Breng een pan water aan de kook en zet het vuur zacht. Plaats een kom boven het water en klop au bain-marie de eidooiers en kristalsuiker tot een luchtige massa. Het geel moet steeds lichter worden.
 2. Haal de kom van het water en klop beetje bij beetje de brandewijn erdoorheen.
 3. Plaats de kom weer boven het zacht borrelende water en blijf kloppen tot het mengsel begint te rijzen. Het is klaar zodra het ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld en je een streep door de kom kunt trekken die maar langzaam verdwijnt.
 4. Maak vervolgens de bombardino door 3/4 zabaglione te mengen met 1/4 brandewijn. Je kunt ook voor twee keer 1/2 gaan als je het gek wilt maken. Doe dit door de zabaglione te verdelen over vier glazen en roer de drank langzaam erdoorheen te roeren.
 5. Dot slagroom erop, kaneelpoeder en Bombardino è via.