Bomboloni

Afkomstig uit Toscane maar te vinden overal in Italië. “Deze heerlijk zoete gevulde deegballen zijn te vergelijken met een donut, maar volgens mij toch veel lekkerder,” aldus Belinda in haar nieuwe Belinda’s Italiaans bakboek.

Recept voor bomboloni

Ingrediënten

Voor 10 bomboloni – friteuse 170 °C: 5 minuten per kant

Belinda’s Italiaans bakboek – € 25,99
  • 120 ml volle melk
  • 12 g droge gist of 36 g verse gist
  • 500 g middelsterke 00-bloem, 270w, proteïnegehalte 12%
  • 55 g fijne suiker
  • fijne rasp van 1 biocitroen
  • 5 g vanillearoma
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • extra fijne suiker om af te werken

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 100 ml volle room
  • schil van 1⁄2 biocitroen of schil van een biosinaasappel
  • 6 eidooiers
  • 150 g fijne suiker
  • 40 g patisseriebloem

Bereiding deeg

  1. Voeg de gist toe aan de melk en laat dit mengsel 10 minuten staan op een warme plaats.

2. Meng alle droge ingrediënten samen in een aparte kom. Voeg de eieren en de boter toe en meng verder. Voeg het melkmengsel geleidelijk bij de droge ingrediënten en mix tot alles goed is opgenomen.

3. Kneed het verkregen deeg op een met bloem bestrooide werktafel gedurende ongeveer 10 minuten. Dek het af met plasticfolie en laat het staan tot het deeg verdubbeld is qua grootte. Gebruik een deegrol om het deeg uit te rollen tot een dikte van 1 centimeter. Gebruik een ronde uitsnijder met een diameter van ca. 8 centimeter om de bomboloni uit te snijden.

4. Vouw het overtollige deeg samen en laat het 10 minuten rusten vooraleer je opnieuw het deeg uitrolt en nieuwe bomboloni uitsnijdt.

5. Plaats de uitgesneden bomboloni op bakpapier, dek ze af met een keukenhanddoek en laat ze 30 minuten rusten.

6. Verwarm je frituurolie tot 170 °C en frituur de bomboloni. Draai ze om om beide kanten mooi goudbruin te bakken. Laat de bomboloni uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Bereiding vulling

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en gebruik een mes om de zaden eruit te halen. Verwarm de melk en de room in een kookpan met de vanillezaden, het vanillestokje en de schil van de biocitroen op een zacht vuur tot net onder het kookpunt.

2. Klop de eidooiers met de suiker op tot een licht schuimige massa. Voeg de bloem erbij en mix alles mooi samen.

3. Wanneer de melk net onder het kookpunt is, neem je de kookpan van het vuur, haal je de citroenschil en het vanil- lestokje eruit en voeg je het eidooiermengsel er al kloppend bij. Blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Giet het nu terug in de kookpan, zet het terug op een zacht vuur en blijf roeren tot het dik wordt.

4. Giet de patisseriecrème in een spuitzakje en laat het afkoelen in de koelkast.

5. Spuit de vulling midden in de bomboloni en bestuif ze met fijne suiker. Buon appetito!