Deze Italiaanse dorpen betalen jóu om er te gaan wonen

Zin om het roer eens even flink om te gooien, maar zit de portefeuille je dwars? Dan bieden verschillende pittoreske plaatjes in Italië wellicht een mooie kans. Naast het aanbieden van 1 euro-huizen om leegloop en verval te voorkomen, zijn er ook verschillende dorpen die je zelfs betalen om er te gaan wonen. Ja heus, dat lees je goed. Deze Italiaanse dorpen geven jóu geld als je ernaartoe verhuist. Tot wel dertigduizend eurootjes.

Italiaanse dorpen die jou betalen

Presicce-Acquarica – Puglia

In de Salento, het uiterste hakje van de laars, zijn er twee samengevoegde dorpen waar je terechtkunt met een bonus van €30.000 op je bankrekening toe. Presicce-Acquarica belooft je die som uiteraard met wat regeltjes erbij: je moet namelijk wel €30.000 van je eigen geld in je project stoppen. Een soort garantstelling dus. De regio dokt ook voor je kids, want krijg je een baby, dan staat er nog een €1.000 op je te wachten. Viva la voortplanting.

Mantua – Lombardije

De nieuwste en meest unieke in het rijtje betalende dorpen. Mantua ligt als enige een stuk noordelijker, in een economisch voordeliger gebied dan de rest. Je krijgt er gedurende een jaar een maandelijkse bonus van €150, waar vanaf september 100 mensen van kunnen profiteren en een jaar later nog eens 100. Het plan richt zich op werkenden met een salaris van €1.200 tot €1.500 die een huurcontract van minstens een jaar moeten tekenen in Mantua. De omgeving is financieel veelbelovend: bedrijven in de logistieke sector investeren er steeds meer en onder andere modemerken Adidas en Corneliani groeien iets verderop na de crisis weer aardig. Mantua zelf is ook best leuk en ligt direct aan Lago Superiore, niet ver van Verona en het Gardameer.

Sardinië

Op het eiland Sardinië heb je ’t voor het kiezen waar je precies je nieuwe leven gaat opbouwen. De €15.000 is een gift van de Sardijnse overheid, zolang je het geld maar in je huis stopt en je binnen 1,5 jaar geregistreerd burger wordt. Eén puntje nog: verhuizen voor een jetsetleven aan de Costa Smeralda zit er hierbij niet in. Je toekomstige woonplaats moet namelijk wel een gemeente zijn met maximaal 3.000 inwoners, anders is-ie niet leeg genoeg volgens de regeltjes.

Petralia Soprana – Sicilië

De ‘schamele’ €5.000 die je van de Siciliaanse overheid krijgt is in vergelijking met de rest een lachertje, maar Petralia Soprana ligt ter hoogte van Cefalù in het binnenland en dus eigenlijk bijna precies in het midden van het eiland. Kun je alle kanten op. Bovendien werd het dorpje zelf in 2019 nog uitgeroepen tot mooiste dorpje van Italië. De amper drieduizend bewoners hebben een frisse wind nodig in het dorp, dus wordt nieuwe aanwas beloond. Om in aanmerking te komen moet je wel even een huis kopen en wellicht ook opknappen.

Candela – Puglia

Het dorpje Candela bood al bonussen voordat het cool was: in 2017 werd de eerste oproep al gedaan. Het stadje werd vóór de jaren zestig nog ‘Klein Napels’ genoemd vanwege de reuring van toerisme en straatverkopers, maar is tegenwoordig ook een van de zovele leeggelopen oorden in Italië. Singles krijgen hier €800, stelletjes €1.300 en gezinnen €2.000 – gezinnen zijn ook hier in het voordeel vanwege de volgende generatie die hopelijk in het dorp blijft. Wil je daar in Candela wonen, dan moet je wel direct een huis huren, jezelf inschrijven en een baan zoeken in Italië met minimaal jaarsalaris van €7.500. Da’s misschien niet veel, maar zeker in het zuiden van Italië verdien je niet bar veel.