Struffoli, Italiaanse oliebollen

struffoli

Wij hebben de oliebol, Italië heeft struffoli. De kleine gefrituurde deegballetjes uit Napels staan net als bij ons in de feestperiode op tafel, ze mogen er zelfs al zijn tijdens de kerst. Struffoli zijn van het formaat van een knikker en komen met velen, het liefst met een laag warme honing en discodip eroverheen. Mijn nieuwe lievelingsopa Pasquale Sciarappa laat zijn moeders recept zien in een filmpje.

Recept voor struffoli

Ingrediënten

  • 240 gram bloem
  • 2 grote eieren, geklopt
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 3 eetlepels anijslikeur of water
  • snuf zout
  • zest van 3/4 citroen
  • zest van 1/2 sinaasappel
  • arachideolie om in te frituren
  • 340 gram honing
  • 1 eetlepel suiker
  • discodip of andere topping

Bereiding

  1. Begin met het maken van het deeg. Voeg in een grote mengkom de bloem, suiker, zout, anijslikeur of water, arachideolie, eieren, citroenrasp en sinaasappelrasp toe. Meng langzaam met de hand tot een geheel. Zodra het deeg is gevormd, haal je het uit de kom en leg je het op een plank of tafelblad om verder te kneden. Als het deeg iets te zacht of nat is, voeg dan een snufje bloem toe en blijf kneden tot een dikker deeg. Rol het deeg tot een bal, wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

2. Vul vlak voor je het deeg uit de koelkast haalt een bakpan voor de helft met arachideolie en verwarm deze op middelhoog tot hoog vuur.

3. Haal het deeg uit de koelkast en verwijder het folie. Rol het uit met een deegroller of je handen tot ongeveer 0,5 cm dikte en snij het deeg in reepjes van 2,5 centimeter. Rol elke reep uit en snijd in blokjes van ongeveer 2,5 cm. Scheid de blokjes van elkaar om te voorkomen dat ze tijdens het frituren aan elkaar plakken. Als ze vast komen te zitten op het bord, bestrooi ze dan lichtjes met bloem.

4. Controleer of de olie heet genoeg is door de punt van een tandenstoker of houten lepel in de olie te steken en er luchtbellen ontstaan. Zet het vuur middelhoog en schuif de deegblokjes voorzichtig in de pan. Het kan zijn dat het in twee delen moet. Roer continu in de pan zodat de struffoli gelijkmatig garen. Frituur ze ongeveer vijf minuten tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg ze op een schaal bekleed met keukenpapier om de olie op te nemen.

5. Gebruik voor het honingglazuur een pan die groot genoeg is voor alle struffoli en giet de honing en suiker hierin. Meng ongeveer een minuut op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de struffoli toe en meng tot alle balletjes bedekt zijn. Haal de struffoli uit de pan, serveer ze in een schaal en bestrooi met de discodip.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pasquale Sciarappa (@orsararecipes)

Chef Pasquale Sciarappa

Net als ik instant fan geworden van die aandoenlijke nonno met z’n Amerikaans-Italiaanse accent? Pasquale Sciarappa heeft onder de naam OrsaraRecipes een heel YouTube-kanaal vol kookvideo’s die filmpjes zoals hierboven in een tempootje lager laten zien.

De chef komt uit Orsara di Puglia, ging in de jaren vijftig in Italië de keuken in en is tegenwoordig gepensioneerd in de Verenigde Staten. Daar zit ‘ie allesbehalve stil, want na het viral gaan met een van zijn kookvideo’s stond er plots een nieuwe carrière op hem te wachten als food influencer. Zijn viral video wil ik je niet onthouden; zie hier Pasquale die het woord ‘Worchestershiresauce’ probeert uit te spreken en daarmee wereldfaam verwierf.