Het dorp Ronciglione is uitgeroepen tot Borgo dei Borghi 2023

De mooiste dorpjes van Italië vinden op eigen houtje is geen makkie, tenzij je alle tijd van de wereld hebt – het zijn er tenslotte nogal wat die bovengemiddeld scoren op de algemene schoonheidsladder. Gelukkig zetten de Italianen ze zelf maar wat graag in het zonnetje met verschillende competities waar jaarlijks winnaars uitkomen die zo direct hoger op je prioriteitenlijst mogen. En de Borgo dei Borghi van 2023 werd afgelopen week, traditioneel op de Eerste Paasdag, bekendgemaakt.

Borgo dei Borghi

Een competitie met titel die zich vrij vertaalt naar ‘het dorp der dorpen’. RAI maakt er ieder jaar een race van op televisie, waarbij elke regio één kansmaker mag aandragen. Daarna is het stemmen geblazen door publiek en bijt een jury van drie zich erin vast: kunsthistoricus Jacopo Veneziani, geoloog Mario Tozzi en sterrenchef Rosanna Marziale. Die beoordelen de inzendingen elk vanuit hun eigen vakgebied. De optelsom van de thuisjuristen en de profs bepaalt de uiteindelijke winnaar.

Anders dan het wetenschappelijke panel dat zich buigt over de Borghi più Belli d’Italia die je hier vindt, maar met eenzelfde gehoopt effect. De vele slaperige, maar prachtige dorpen in Italië kunnen wel een extra zetje gebruiken om wat toeristen weg te kapen van de zwaargewichten van het land; de altijd drukke grote steden. Toeristen die een grote rol spelen in de bestaansrechten van de dorpen, want geld. Genoeg gepraat, door naar dat winnende dorp.

Ronciglione is het mooiste dorp van Italië

Het dorp der dorpen van 2023 is Ronciglione geworden, in de provincie Viterbo, die weer in de regio Lazio ligt, waar ook Rome ligt. Viterbo bleek al apetrots te zijn dit jaar vanwege ‘hun’ winst op muziekfestival Sanremo, want zanger en songfestivalinzending Marco Mengoni komt ervandaan. Volgens de burgemeester van Ronciglione is de winst een ‘mijlpaal die een extra duwtje zal geven in de rug om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het naderende zomerseizoen’. Het oord werd al in 1100 uit de grond gestampt en heeft naast een middeleeuws centrum vol kronkelende steegjes ook een aardig gedeelte dat er in de Renaissance aan vast werd geplakt. In die tijd was Ronciglione in handen van de nobele familie Farnese en beleefde het z’n hoogtijdagen.

Het mooiste dorp van Italië deelt dit jaar het podium met Sant’Antioco op Sardinië op nummer twee en Salemi, vertegenwoordiger van Sicilië op drie. Het dorp volgt Soave in Veneto op als winnaar van 2022 en voegt zich bij het rijtje waar verder onder meer Tropea in Calabrië staat, dat in 2021 Il Borgo dei Borghi werd.