Het dorp Piccioli is uitgeroepen tot Borgo dei Borghi 2024

De mooiste dorpjes van Italië vinden op eigen houtje is geen makkie, tenzij je alle tijd van de wereld hebt – het zijn er tenslotte nogal wat die bovengemiddeld scoren op de algemene schoonheidsladder. Gelukkig zetten de Italianen ze zelf maar wat graag in het zonnetje met verschillende competities waar jaarlijks winnaars uitkomen die zo direct hoger op je prioriteitenlijst mogen. En de Borgo dei Borghi van 2024 werd afgelopen week, traditioneel op de Eerste Paasdag, bekendgemaakt.

Borgo dei Borghi

Een competitie met titel die zich vrij vertaalt naar ‘het dorp der dorpen’. RAI maakt er ieder jaar een race van op televisie, waarbij elke regio één kansmaker mag aandragen. Daarna is het stemmen geblazen door publiek en bijt een jury van drie zich erin vast: chef-kok Isabella Potì, Olympisch kampioen Manuela Di Centa en wiskundige, logicus en essayist Piergiorgio Odifreddi, voorzitter van de jury van dit jaar. Die beoordelen de inzendingen elk vanuit hun eigen vakgebied. De optelsom van de thuisjuristen en de profs bepaalt de uiteindelijke winnaar.

Anders dan het wetenschappelijke panel dat zich buigt over de Borghi più Belli d’Italia die je hier vindt, maar met eenzelfde gehoopt effect. De vele slaperige, maar prachtige dorpen in Italië kunnen wel een extra zetje gebruiken om wat toeristen weg te kapen van de zwaargewichten van het land; de altijd drukke grote steden. Toeristen die een grote rol spelen in de bestaansrechten van de dorpen, want geld. Genoeg gepraat, door naar dat winnende dorp.

Peccioli is het mooiste dorp van Italië

Het dorp der dorpen van 2024 is Peccioli geworden, in de provincie Pisa, die weer in de regio Toscane ligt. Het middeleeuwse dorp is gebouwd op een heuvel in het hart van Valdera. ‘We zijn erg blij met deze belangrijke erkenning,’ zei Renzo Macelloni, burgemeester van Peccioli, ‘We waren de enige Toscaanse gemeente in de competitie en we hebben altijd gezegd dat als Peccioli won, Toscane won. Deze overwinning is het resultaat van een project waar we al jaren aan werken.’ Het mag dan stokoud zijn, maar zorgde voor een heropleving van moderne kunst. Naast bezienswaardigheden als de Pieve di San Verano en het Palazzo Senza Tempo vind je er de Macca, het openluchtmuseum van hedendaagse kunst dat vorig jaar geopend werd, met onder meer enorme standbeelden die in de volksmond de Giganti di Peccioli genoemd worden. Ook is er een opvallende moderne loopbrug met de naam Endless Sunset, die het centro storico met een moderner deel verbindt en volop street art.

Het mooiste dorp van Italië deelt dit jaar het podium met Badolato un Calabrië op nummer twee en Grazie, vertegenwoordiger van Lombardije op drie. Het dorp volgt Ronciglione in Lazio op als winnaar van 2023 en voegt zich bij het rijtje waar verder onder meer Soave in Veneto van 2022 staat en Tropea in Calabrië, dat in 2021 Il Borgo dei Borghi werd.