Dit zijn de 6 nieuwste Borghi più Belli d’Italia

Waar in Nederland Arkel, Uddel en Ugchelen weinig tot de verbeelding spreken (sorry, inwoners), hebben veel dorpjes in Italië wereldwijde faam verworven. Bedenk je maar eens dat de Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die inmiddels platgelopen worden door toeristen en die je zelfs als je er niet bent geweest uit je hoofd kunt tekenen. Om de ontelbare rest van de dorpjes van Italië ook ‘ns in het zonnetje te zetten, roept I Borghi più Belli d’Italia jaarlijks nieuwe slapende oorden uit tot mooiste van het land.

I Borghi più Belli d’Italia

Om in aanmerking te komen voor de felbegeerde titel van Borgo più Bello moet je wel wat in huis hebben. Aan monumenten en architectonische hoogstandjes dan. Inwoners mag je dan weer niet al teveel hebben; er mogen maximaal 2.000 zieltjes rondlopen in het historische centrum van het dorp. De kleinste van de prijslijst heeft er zelfs maar 45.

Het Comitato Scientifico (aka wetenschappelijk comité) gooit elk jaar een balletje op voor nieuwe, onbekende dorpen op basis van 72 criteria. De raad van bestuur – ofwel Il Consiglio Direttivo dell’Associazione “I Borghi più Belli d’Italia”, klinkt ook weer vele malen mooier – keurde er dit jaar zes goed en liet hen daarmee toe tot de famiglia der mooiste dorpen van Italië.

Het doel van het initiatief is de dorpjes op de kaart zetten voor een toeristische boost, maar ook om de leefomstandigheden er beter te maken. En dat voorkomt weer dat er huizen voor één euro over de toonbank moeten om het dorpje te redden. Kortom: een bezoek aan zo’n schoonheid op het platteland doet meer dan je denkt voor het behoud van cultureel erfgoed van Italië.

De 6 nieuwe mooiste dorpjes van Italië

  • Caldes, Trentino
  • Fontainemore, Val d’Aosta
  • Barolo, Piemonte
  • Clusone, Lombardije
  • Nemi, Lazio
  • Maratea, Basilicata (op de foto)

Het totale aantal van 354 Borghi più Belli d’Italia vind je op de website van de associazione.