Brownies met dulce de leche
Dulce de leche is een soort dikke karamelsaus. Dat klinkt nét niet Italiaans, en dat is het ook niet. Met name in Argentinië is het publieksfavoriet, maar de Italiaanse kookbijbel De Zilveren Lepel omarmt het zeker ook. We delen een recept uit de nieuwe Chocolade-editie voor brownies met dulce de leche. Alsof brownies nog niet lekker genoeg zijn… hierna wil je nooit meer anders.
Recept voor dulce de leche brownies
Ingrediënten
Voor 8 tot 10 personen – 30 min bereiding – 30 min oventijd – gemiddeld moeilijk
- 200 g 80% pure chocola
- 200 g boter
- 400 g dulce de leche
- een snuf zout
- 120 g fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 30 g tipo 00 bloem of patentbloem
- 50 g ongezoet cacaopoeder
Benodigdheden
- Vierkant bakblik van 23 cm
- Bakpapier
- Koksmes
- Snijplank
- Steelpan
- Siliconen spatel
- Mengkommen
- Elektrische handmixer
- Zeef
- Paletmes
- Wegwerpspuitzak of hoorntje
Bereiding
- Verhit de oven tot 160°C / gasovenstand 4 en bekleed het bakblik met bakpapier.
2. Hak de chocola grof. Smelt de boter in een steelpan op heel laag vuur, zet hem van het vuur, doe de gehakte chocolade erbij en roer met een siliconen spatel tot de stukjes volledig gesmolten zijn. Roer in een kom een snufje zout door 180 g van de dulce de leche.
3. Giet de rest van de dulce de leche in een andere kom, doe de suiker en eieren erbij en klop ze met een elektrische handmixer. Klop de gesmolten boter en chocola erdoor, zeef de bloem en het cacaopoeder erbij en meng alles goed.
4. Giet de helft van het beslag in het bakblik en strijk de apart gehouden dulce de leche er met een spatel in een egale laag op, zonder de laagjes te mengen. Giet de rest van het beslag erop en strijk het oppervlak glad. Vul een wegwerpspuitzak met de resterende dulce de leche, knip het puntje eraf en spuit hem in een doorlopend zigzagpatroon op het beslag. Bak de brownie 30 minuten in de voorverwarmde oven, haal hem eruit, laat hem in het blik afkoelen en snijd hem in blokjes.