De filmlocaties van Call Me By Your Name

Een van de heerlijkste films op Italiaans grondgebied: Call Me By Your Name. Hij staat sinds kort op Netflix, dus bij mij is-ie alweer op repeat gegaan inmiddels (al moet ik tegenwoordig wel even wat indringende gedachtes over meneer Hammer wegduwen bij het kijken ervan). De setting van de zomermaanden in Noord-Italië wakkert enorme Italië-zin op, en niet alleen bij mij. De film maakte van het dorpje Crema een toeristische trekpleister en jaarlijks bezoeken nog altijd grote groepen fans de filmlocaties. Tripje Lombardije op de planning? Dit zijn de filmlocaties van Call Me By Your Name om af te strepen.

Locaties Call Me By Your Name in Italië

1. Palazzo Albergoni, Moscazzano

Om te beginnen met die waanzinnige villa natuurlijk, de zomerresidence van Elio en zijn familie waar Oliver te gast is. Het landhuis is in het echt privé-eigendom, dus je kunt er helaas niet zomaar binnenwandelen. Erg dichtbij kun je er überhaupt niet komen, aangezien de villa is omringd door een hoge muur. In 2018 stond Palazzo Albergoni nog te koop voor €1.7 miljoen. Een schrale troost: het is er minder idyllisch als in de film. In de tuin staan geen fruitbomen, het zwembad is er in de werkelijkheid niet en het interieur is speciaal voor de film onder handen genomen.

2. Piazza del Duomo, Crema

De eerste ‘date’ van Oliver en Elio, op het centrale plein in Crema voor de kathedraal. Weer een kleine dooddoener: de twee zitten op een niet-bestaand terras, want een bar is er helemaal niet. De tafel en stoeltjes zijn er overigens wel permanent neergezet na de film. Je kunt hier dus gewoon een instagrammomentje pakken en doen alsof. Het plein komt overigens nog veel vaker voor in de film. Loop je onderweg via de Via XX Settembre, dan neem je ook gelijk het steegje mee waar Elio met z’n vriendinnetje Marzia afspreekt.

3. Bar Belvedere, Moscazzano

Het volgende fietsritje van Elio en Oliver brengt hen naar de dorpskern van Moscazzano. In Bar Belvedere op Piazza Gambazocchi schuift Oliver aan bij de locals voor een potje kaarten, onder toeziend oog van Elio. Voor dezelfde bar besluiten Elio en Marzia aan het eind van de film voor altijd vrienden te blijven. De bar zelf is helaas gesloten inmiddels. Speelde zich af in de jaren tachtig hè.

4. Laghetto dei Riflessi

Film of niet: dit is een aanrader voor een dagtripje. Je kunt hier bijvoorbeeld zwemmen, of de volledige nacht van Elio en Marzia nadoen. Laghetto dei Riflessi is het meer waar hij haar meeneemt om ’s avonds laat te gaan zwemmen. Na die vrij bijzondere dansscène. Of het ’s nachts aan te raden is weet ik niet, gezien het meer een natuurreservaat op zo’n drie kilometer buiten Crema ligt.

5. Sirmione, Gardameer

Aan de zuidelijke oevers van het Gardameer bloeit de liefde tussen Elio en Oliver voor het eerst op. Dat is de plek waar ze heen gaan met Elio’s vader, voor archeologisch onderzoek. De ruïne die je ziet is onderdeel van de Grotten van Catullus, een Romeinse villa van rond het jaar nul. Je kunt het museum in Sirmione echt bezoeken. De duik bij zonsondergang vindt plaats op Spiaggia Giamaica, een strandje iets verderop.

6. Via Patrini en Via Federico Pesadori (Crema), Via Montodine en Via Roma (Moscazzano), en Via Cremosano (Campagnola Cremasca)

Mocht je willen fietsen als de twee tortelduiven, dan moet je deze straten meepakken (sowieso zijn deze steegjes, net als heel Crema, meer dan de moeite waard — want mooi).

7. Fontanile Quarantina, Capralba

Mocht dat fietsen je wel bevallen, is de route naar Fontanile Quarantina ook de moeite waard. Het natuurreservaat ligt op zo’n veertig minuten van Crema op twee wielen en is met ijskoud bergwater de perfecte plek om af te koelen. Elio en Oliver koelden er alleen niet per se af; ze volgden ‘m samen richting Elio’s ‘speciale plekje’ om te gaan zwemmen, maar zoenden er ook voor het allereerst.

8. Piazza XXV Aprile, Montodine

In Montodine, een klein dorpje ten oosten van Moscazzano, nemen Elio en Oliver de bus naar Bergamo waar ze hun laatste dagen samen doorbrengen. In de film kun je de Chiesa di Montodine herkennen, een barokke kerk.

9. Le Cascate del Serio, Valbondione

Al gaan Elio en Oliver in de film naar Bergamo, is de waterval in het echt een stuk verder weg. Le Cascate del Serio liggen veel hoger in Valbondione en zijn de hoogste watervallen van Italië. Om de val van 315 meter te zien, moet je goed plannen. Er is namelijk een dam die het water reguleert, waardoor het maar vier à vijf keer per jaar stroomt voor slechts een uurtje lang. Elio en Oliver hadden denk ik geluk, want die rennen in de film richting de waterval.

10. Bergamo, Lombardije

De beschonken Elio en Oliver struinen rond in Bergamo, zo’n vijftig kilometer van Crema vandaan. Oliver doet weer een leuk dansje op Piazza Padre Reginaldo Giuliano, met de basiliek Santa Maria Maggiore op de achtergrond, terwijl Elio zijn drank niet kan binnenhouden op straat. Ze verblijven in het inmiddels gesloten Hotel Agnello d’Oro in Via Gombito 22, met uitzicht op de Fontana del Gombito.

11. Pizzighettone station

Tot slot: de locatie van het tragische afscheid tussen Elio en Oliver, waar Oliver de trein pakt en Elio voorgoed verlaat. Niet het vermeende station van Clusone, maar het treinstation van Pizzighettone was het daadwerkelijke decor hiervan.