Select spritz is meer dan trending en wint het van Aperol in Italië

Het kan geen toeval zijn dat er deze week drie keer een bepaald soort drankje werd voorgesteld tijdens aperitivo. Omdat het lekkerder weer wordt stromen de straten weer vol rond zeven uur, als Italianen klaar zijn met werken. Spritz mag je natuurlijk het hele jaar door drinken, je mag immers alles, maar Italianen drinken ‘m voornamelijk met lekker weer. En nu werd er drie keer voorgesteld of ik een ‘Select’ spritz wilde. Wat was dit en waarom dronk iedereen dit opeens?

Venetiaanse Spritz

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, nieuw is dit drankje niet. Het wordt namelijk al jaren in heel Italië gedronken. Een spritz gemaakt met Select-likeur komt natuurlijk uit Venetië, zoals alle spritzen. In de regio Veneto is nonchalant alcoholisme zo normaal dat elf uur ‘s ochtends geen tijd is voor koffie, maar voor een spritz. Normaliter kosten ze daar dan ook niet meer dan vier euro. Dat is niet het geval als je er een op het San Marco plein drinkt, uiteraard. Voorheen dacht ik dat je alleen kon kiezen tussen een Aperol Spritz, oranje en zoet, of een Campari Spritz, bitter en rood. Maar er is dus een derde variant.

Wat is Select Spritz?

Hoewel de Italiamo-redactie fan is van de Campari-variant ben ik toch van mijn geloof gevallen en is een Select Spritz mijn nieuwe favoriet. Select is rood van kleur en zit precies tussen Aperol en Campari in. Het is dus zoet maar met iets bitters (ik wilde ‘een bittertje’ zeggen maar die term is al lang geleden gecanceld). Ook heeft het een kenmerkend sinaasappelachtig aroma. Kortom, ontzettend lekker. Het werd me die drie keer dan ook aangeboden alsof het een gloednieuwe, lekker rijdende Ferrari betrof. Het klonk als iets luxueus maar misschien komt dat gewoon door de naam. Select drinken voelt alsof je bij een bijzonder gezelschap hoort. Het soort gezelschap dat zonder navraag in VIP ruimtes wordt toegelaten.

En nog een potentiële spritztrend…

Als we koffiedik kijken zou de volgende trending spritz variant goed de Cynar kunnen zijn, een likeur gemaakt van artisjokken. Het is bruin van kleur, bitterder dan een ‘Select’ spritz maar zoeter dan een Campari spritz. Maar daarover later meer. Zoals je hoort zijn we nog lang niet klaar in spritzland.