Travel Trend report: dit zijn de reistrends voor 2024

Italië is dan al honderdmiljoen jaar een inkoppertje als vakantieland, maar als je de reistrends voor 2024 moet geloven leiden alle wegen toch wederom naar Rome. Tenminste, als je ze mij laat schrijven. De Expedia Group maakte een report op basis van eigen data en wereldwijd consumentenonderzoek onder 20.000 reizigers, waaruit travel trends kwamen die ik toevallig állemaal op Italië kan toespitsen. Zet die koffers maar klaar hoor. Andremo in Italia.

Reistrends 2024

Set jetting

Eigenlijk voorspelde Expedia het vorig jaar al, en de trend zet waarschijnlijk door in 2024: Set jetting. Wat dat is? Het afreizen naar locaties die je in films en series voorbij ziet komen. The White Lotus had daar een groot aandeel in, want wij zien achter onze schermen ook hoe nieuwsgierig men is naar de filmlocaties uit The White Lotus 2. In 2024 staat er dan een nieuw seizoen in Thailand op de bestemming, in Italië zijn er gelukkig nog genoeg andere filmlocaties die absoluut een bezoekje waar zijn. Wat dacht je van de restaurants uit Eat, Pray, Love, de villa uit Under the Tuscan Sun of Villa del Balbianello als trouwlocatie?

Destination dupes

Op TikTok word je er mee doodgegooid: dupes, oftewel budgetversies van vaak onbetaalbaar spul. In de reiswereld bestaan ze ook en wordt het steeds populairder om naar een bestemming te gaan die nét lijkt op een bekende toeristische trekpleister, maar dan minder druk en goedkoper. Zonder het te weten deden wij al mee aan de trend, want dit zijn bijvoorbeeld ons alternatieven voor de drukke Cinque Terre, dit dorpje aan de Italiaanse Rivièra is ook zeker zo leuk en deze plek aan de Amalfikust is net even rustiger en betaalbaarder dan Positano. En in de laars vind je ook plekken die vergeleken worden met tropische oorden ver van hier; de Malediven van Europa en een stukje Bali in Italië.

Dry tripping

Eerlijk? Het lijkt me afschuwelijk om op vakantie geen wijn te drinken. Maar goed, als ik de trendwatchers moet geloven, is drinken niet eens meer 2023, maar ergens blijven hangen vóór 2020. Nieuw is wel dat de nuchtere trend doorzet in reizen. Dat is te zien aan dat een groot deel van de respondenten in een onderzoek van Hotels.com aangeven een detox-tripje willen maken in 2024 en het op prijs stellen dat hotels fatsoenlijke alcoholvrije drankjes aanbieden. Dat vind ik dan weer niet verkeerd. En een detox-trip? At your service: hierbij de fijnste piano-pianoplekken aan het Gardameer, de fijnste spa’s in Italië en de mooiste retreats voor ontspannen in absolute rust.

Vibe check-in

Niet mijn woorden; ik noem het het liever gewoon sfeer. Het woord komt echter letterlijk uit het onderzoek, want ‘vibe‘ werd in reviews op Hotels.com 1.090% meer gebruikt dan vorig jaar. Wat de trend wil zeggen, is dat de vakantie eigenlijk al bij de check-in hoort te beginnen, en terecht. Hotellobby’s zijn tegenwoordig tenslotte vaak cooler dan het gemiddelde buurtrestaurant. En hoeveel tijd breng je nu eigenlijk daadwerkelijk door in je hotelkamer? Het belangrijkste punt is volgens reizigers tegenwoordig zelfs de service (vandaar check-in), die het belang van muziek, verlichting en interieur overtrof. Durf best te stellen dat onze selecties van hotels daar aardig aan voldoet.

Go-ccasions

Zoek je nog een reden om op vakantie te gaan? Volgend jaar is volgens de sterren (of gewoon gedegen onderzoek) álles een reden. Jubilea, verjaardagen, werktrips zijn inmiddels allemaal legitiem voor een tripje naar het buitenland. Vanaf 2024 zijn volgens de voorspellingen ook je pensioen, een nieuwe baan, een promotie en het opzeggen van je baan een perfect excuus.

Outside in

Uit enquêtes blijkt dat bijna de helft van de reizigers voorzieningen zoekt in een vakantiehuis die ze thuis niet hebben, niet kunnen betalen of willen uit proberen voor ze er thuis aan beginnen. Een deel wil zelfs het liefst het hele erf niet hoeven te verlaten tijdens de vakantie. Het vertier wordt met name gezocht in de tuin. Een zwembad of bubbelbad is daarbij een inkoppertje en dat barbecues en buitenkeukens populair zijn verbaast me ook niet. Tafeltennistafels krijgen tegenwoordig concurrentie van de wens van padelbaan. Maar het allerleukst: de vraag naar verse producten groeit, dus vakantiehuizen met een moestuin of boomgaard krijgen pluspunten. En laat Italië nu het land zijn van de agriturismo. Laat je inspireren door deze vakantieboerderijen in het groene Umbrië, deze agriturismi tussen de glooiende heuvels van Toscane, groene locaties op Sardinië waar het heerlijk wakker worden is of agriturismi in Piemonte waar je gaat slapen tussen de wijngaarden.