Mijn absolute lievelings Campari spritz komt ein-de-lijk naar Nederland en móet je proeven

Naast een grote voorliefde voor wijn heb ik twee go to drankjes: negroni en Campari spritz. Gezien de hele avond negroni’s drinken redelijk spelen met je leven is, wint de Campari spritz het op kwantiteit in dit verhaal. Op kwaliteit is het best gelijkspel; beide drankjes hebben tenslotte dezelfde hoofdrolspeler Campari. Dolgelukkig ben ik dus dat Campari z’n spritz nu groots op de kaart gaat zetten in Nederland. Eindelijk.

Campari spritz

Ik heb het nooit begrepen. Vraag in Nederland om een Campari spritz en je krijgt een nee, want geen Campari in huis, of een zeer verwarde, twijfelachtige ‘ehja’ van de bediening. In het tweede geval kan het goed gaan, maar de kans is aanwezig dat je een te klein glas krijgt dat precies net uit balans is, met een limoen die er met al even grote twijfel in is gegooid als hoe de nee van de bediening eruit kwam. ‘Die bittere?’ begrijp ik inmiddels ook als standaard commentaar bij mijn vraag, want met de verkeerde verhouding krijg je van de bittere likeur inderdaad een vrij bittere cocktail. Maar doe je het goed, dan is-ie goddelijk.

Een lekker ding

Bitterder dan Aperol, maar ook dieper, kruidiger, warmer en toch fris. En net als bij elke spritz halen prosecco en bruiswater de scherpe randjes van de donkerrode likeur eraf en geven ze ‘m een lichte bubbel. Niet alleen op de smaak ben ik verliefd, ook op de fles. Gouden kleurencombinatie van rood en blauw, klassiek chic design. Durf het niet met zekerheid te zeggen, maar volgens mij heeft-ie sinds redelijk recent nieuwe ribbels onderaan de fles, wat ‘m een beetje art deco laat doen en laat ik daar nou net óók nog eens dol op zijn.

Dé nieuwe spritz

Het grappige is dat Italië zelden voorloopt in trends, behalve in dit geval. Alhoewel, de Campari spritz is geen trend in Italië, maar gewoon ingeburgerd. Minne, die permanent in Italië woont, schreef zelfs een tijd geleden al over twee andere ‘nieuwe’ spritzen (deze spritz en deze spritz) die de Aperol omver stoten in Florence. Omdat de Campari spritz ons beiden zo gewoon is, vergaten we daarbij compleet dat we Nederland eerst nog moesten overtuigen met de koning der spritzen, nota bene onze eigen lievelings.

Het kwartje viel pas bij de uitnodiging van Campari om tijdens een heus Campari Spritz Filmfestival met camparirode loper de introductie ervan hier te vieren. Want het eeuwenoude likeurmerk uit Novara is eindelijk van plan de wereld – vooruit, Nederland – te gaan veroveren. Ik zit al op hete kolen, want ik kan niet wachten op m’n eerste glas daar. Als we ‘m nu met z’n allen lekker gaan helpen inburgeren hier door ‘m massaal te gaan bestellen op een terras, dan beloof ik je dat Italië voor altijd een stukje dichterbij huis zal zijn. Voor mij in ieder geval wel.

Campari Spritz recept

Flesje thuis bestellen kan natuurlijk al lang gewoon. Campari staat volgens mij al sinds voordat m’n voorouders geboren waren in de slijterij hier. Kun je die Campari spritz gelijk maken volgens supersimpel onderstaand recept met de gouden verhouding.

Verhouding Campari spritz

  • 2 delen Campari (6 ml)
  • 3 delen prosecco (9 ml)
  • 1 deel bruiswater (3 ml)
  • Schijfje sinaasappel

Bereiding

  1. Vul een groot wijnglas met ijs.
  2. Giet de Campari en prosecco over het ijs en top af met het bruiswater.
  3. Garneer met een schijfje sinaasappel.

Lijkt-ie bitter? Gewoon even roeren voordat je drinkt.