Proeven van Italië is het kookboek dat je echt álles leert over de Italiaanse keuken

Qua vormgeving zou ik er in eerste instantie niet voor vallen, maar gelukkig weet ik uit ervaring dat de boeken van François-Régis Gaudry een goudmijn zijn. Ik heb zijn boek Bon Appétit in huis, waar ik groot fan van ben. En die vrolijke, bijna kinderlijke vormgeving maakt de enorme hoeveelheid waardevolle informatie die in het boek staat juist behapbaar. Dit is de kookbijbel die je wél helemaal kunt uitlezen zonder er een burn-out van te krijgen.

Een vrolijke encyclopedie

‘Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’, luidt de ondertitel van de Franse variant. Geldt ook wel voor Proeven van Italië, want met foto’s, tekeningen, infographics en tien kadertjes tekst per bladzijde weet je haast niet waar je kijken moet. Maar dat maakt het dus juist zo’n lekker bladerboek, waar je nooit verveeld van raakt. En als je wel doelgerichte info zoekt, dan doet de inhoudsopgave gewoon z’n werk zoals behoren.

Proeven van Italië

Proeven van Italië is ‘Een Frans-Italiaanse liefdesverklaring aan de cucina Italiana, en tegelijkertijd een ambitieus, genereus en smakelijk kookboek’, lees je in het boek zelf. De Franse culinair journalist François-Régis Gaudry schreef het boek ‘met vrienden’, waarin zijn vrienden met name Alessandra Pierini (zijn spirituele gids die hij ontmoette in Parijs en haar meenam door alle regio’s van Italië), Stéphane Solier (neef die in Rome woonde en hem aanstak met pasta-obsessie) en Ilaria Brunetti (verantwoordelijk voor ongeveer elk recept) zijn. Het is één groot verzamelboek, met bijdragen van nog meer schrijvers.

Alles over de Italiaanse keuken

Wat vind je er eigenlijk níet in? Dat moet ik nog ontdekken. Bijna vierhonderd pagina’s dik is-ie. Het is geschiedenis, recepten, gidsen over wat je waarvoor gebruikt, ingrediënten ontleed van zaad tot blad en soort, van grote klassiekers tot vergeten bordjes, alle soorten kazen die je kunt bedenken. Over een ingrediënt leer je niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt, welke soorten er zijn, hoe je ermee kookt, waar hij naar smaakt, wie z’n familie is. En zo kan ik nog wel even net zo ongestructureerd doorratelen als de boeken van Gaudry.

Ik laat het je liever even voorproeven, in de vorm van twee recepten: de typisch Sardijnse pasta malloreddus alla campidanese en klassieke zuppa inglese, de soep die geen soep is. Je leest er gelijk ook wat geschiedenis bij. Smaakt het naar meer? Je koopt Proeven van Italië hier voor €59,99. Kost wat, maar dan heb je wel zo ongeveer de volledige Italiaanse keuken vanaf het jaar nul in huis.