De Cynar Spritz is nu al de meest verrassende spritz van dit jaar

Qua spritz kun je het niet snel verkeerd doen. Ik bedoel, een met ijsblokjes rinkelend glas met iets zoet-bitters en sinaasappelachtigs met drank, niet moeilijk om lekker te vinden. Toch wordt er in Italië ook een zeer lekkere maar ietwat vreemde spritz gemaakt. Een spritz die net als de spritz Select tegenwoordig zeer populair is, gemaakt met, jawel, artisjokkenlikeur.

Cynar: likeur van artisjok

Dat ze in Italië groot fan zijn van carciofi oftewel artisjok was inmiddels geen geheim meer. De markten liggen er vol mee. Ze worden gefrituurd gegeten zoals de carciofi alla romana, gestoofd, gebakken en ga zo maar door. En er wordt dus likeur van gemaakt. Toen het me in een bar werd voorgesteld moest ik het een keer goed navragen. Maar toen de fles me werd geshowd was er geen twijfel meer mogelijk. Een donkergroene fles met felrood etiket met daarop dus een artisjok, waaronder ‘Cynar’ stond.

Cynar Spritz

Cynar Spritz is een drankje gemaakt met deze likeur, Cynar dus. Deze spritz-variant is lichtbruin van kleur en daarmee voor de oppervlakkige drinker wel iets minder aantrekkelijk. Het oogt eerder als lichte cola of ijsthee. Ik stond niet meteen te popelen om het te proberen, maar was toch echt meer dan blij verrast. De artisjokkenlikeur smaakt een soort van zoet en kruidig, je zou ergens kunnen zeggen stroopachtig en blijkt een uitstekende combinatie met de frisheid van de prosecco. Dat kruidige is niet zo gek, Cynar valt namelijk binnen de amarofamilie, Italiaanse kruidenlikeurs. En hoewel ik van amaro doorgaans echt geen fan ben, was deze ontzettend lekker.

Hij is niet zo zoet en jubelend als een Aperol spritz en niet zo scherp en bitter als de Campari spritz. Laten we zeggen dat dit de meest complexe van de drie is. Maar daardoor misschien wel de meest perfecte. Het is een spritz die meer voelt als frisdrank en die je daarom makkelijk wegdrinkt. Ook is hij op de een of andere manier een stuk dorstlessender dan de andere varianten. Dit is het soort spritz die je drinkt als je geen zin hebt in het zoete en plakkerige van de oranje of rode variant. Dus de volgende keer als je aan een Italiaanse bar staat te twijfelen wat je moet bestellen, ga dan eens voor een Cynar spritz, wat mij betreft nu al de winnaar van dit jaar.