Casa dei Vettii: het leven van de elite en erotische fresco’s
Italiamo’s Sophie here, your one and only source into the scandalous lives of Pompeii’s elite. Altijd al willen weten hoe de rijksten der Romeinen leefden? Al verwoestte de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 twee volledige steden, was hij voor historici en archeologen een zegen. Een dikke laag as en lava zorgde ervoor dat Pompeii en Herculaneum pas in de zestiende eeuw weer daglicht zagen, geconserveerd alsof de tijd er had stilgestaan. Casa dei Vettii, een van de best bewaarde huizen van ruïneland, is na twintig jaar weer open voor publiek en gunt een interessant kijkje in het leven van de gefortuneerden in het Romeinse keizerrijk.
Casa dei Vettii
Casa dei Vettii is vernoemd naar zijn eigenaren Aulus Vettius Conviva en Aulus Vettius Restitutus, twee vrijgelatenen die hun fortuin verdienden met het verhandelen van wijn, andere agrarische producten en een beetje prostitutie in huis. Het klimmen op de sociale ladder door voormalige tot slaaf gemaakten was in het rijk niet ongewoon, en de broeders vierden hun nieuw verworven rijkdom uitbundig.
De Sextijnse kapel van Pompeii
Geheel volgens de trend die er in het Romeinse Rijk heerste net voor de vulkaan uitbarstte, decoreerden de Aulussen hun casa buitensporig met weelderige fresco’s en een tuin met beelden en fonteinen. Vanwege de fresco’s wordt Casa Vettii ook wel vergeleken met de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad, alleen zijn de muurschilderingen er ietsjes minder vroom.
Zo is er Hercules die slangen wurgt, dat is nog een vrij onschuldig tafereeltje. Ook is er een kamer met volop bedrijvigheid tussen koppels, de plek die vermoedelijk een bordeel was. Meesterwerk van het huis is Priapus, de god van vruchtbaarheid en overvloed in vol ornaat, die zijn jongeheer van formaat weegt aan een zak met geld. De fresco zou de welvaart van de vrijgelatenen uitbeelden.
Huis van de Vettii bezoeken
Casa Vettii werd aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt en werd door zorgvuldige opgravingen een van de best bewaarde huizen van Pompeii. Na een renovatie van twintig jaar is het huis nu weer volledig te bezoeken, en dus het bezoeken waard om te zien hoe de Romeinen in alle weelde leefden. Naast de fallus-fresco’s vind je er marmeren en bronzen beelden, staat het sierlijke meubilair hier en daar nog fier overeind en de pannen nog op het vuur.
En even serieus: beeld je even in dat onderstaande schilderingen oorspronkelijk zo’n tweeduizend jaar geleden gemaakt zijn en besef hoe waanzinnig ze zijn geconserveerd en gerestaureerd.
Kijkje nemen? Check de website van Pompeii.
Hoofdbeeld: Parco Archeologico di Pompei © Silvia Vacca