Zet maar op je lijstje: een bezoek aan déze Italiaanse kaasboerderij

Pecorino, ricotta, raveggiolo, yoghurt en marzolino, you name it en de kaasboerderij Cugusi heeft het. Eigenaren Cugusi Raffaele en Maria verhuisden samen met hun kennis over het maken van kaas, in 1962 van Sardinië naar Toscane. Een meesterzet, want tot de dag van vandaag draaien ze een succesvol familiebedrijf en maken ze hier aan de lopende band de klassieker Pecorino di Pienza. Ik vertel je het hoe, wat, waarom over deze plek die je simpelweg gewoon moet bezoeken als foodie in Italië.

Caseificio Cugusi

Te vinden tussen Pienza en Montepulciano en een plek waar alleen het woord ‘idyllisch’ op z’n plaats is. De weilanden van Val d’Orcia zijn de thuisbasis van de kudde schapen die hier vrij rondlopen, de familie werkt traditiegetrouw iedere dag met liefde en passie aan het creëren van de meest smaakvolle kazen en het uitzicht op de heuvels van Toscane maakt het plaatje compleet. Tot nu toe is het de voorgaande generaties altijd gelukt om de liefde voor de boerderij over te brengen op de volgende generatie. Het is dan ook geen verrassing dat het bedrijf onderhand flink is uitgebreid. Naast de boerderij telt het terrein nu ook een bed&breakfast. De twee zussen Giovanna en Silvana vormen samen met hun partners het management, maar de rest van de familie is te vinden op de boerderij of in de B&B – die vijf slaapkamers, één appartement en ontbijt uit eigen tuin aanbiedt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cugusi B&B (@cugusibnb)

Kaas maken, kaas proeven, kaas meenemen

Sta je op de stoep bij Cugusi? Lucky you. Dan is er keuze uit drie opties – of allemaal, dat kan natuurlijk ook. De eerste is naar mijn idee ook gelijk de leukste. Iets met een roodwit geblokt picknickkleed, de welbekende rieten mand, een fles rode wijn en héél veel kaas om te proeven. Oh, en met uitzicht op het groene, vrije landschap van de Toscaanse heuvels en weilanden. Toekomstige kaasmakers in the house? Dan is optie numero twee een goeie – overigens ook als je een heel ander vak ambieert. Hier spiek je even waar al dat lekkers wordt gemaakt, en leren Cugusi en Maria je alles over het melkproces, zouten en rijpen van de kazen. Misschien heb je de vakantie al helemaal ingevuld, lees je dit nu en denk je: shit, die kazen moet ik proeven. Dan zijn de to-go boxen (met heel veel soorten pecorino, jam en een fles wijn) je beste vriend. Ook leuk om mee te nemen als souvenir, zo trek je die Italiaanse vakantiesfeer gewoon nog even door.